Menu

Natuurlijke verf zelf maken deel twee

natuurlijke verf

In deel 1 van dit artikel heb ik het gehad over natuurlijke verf. Klik hier voor deel 1. Nu wil ik gaan bekijken welke mogelijkheden er zijn naast verf. Hout kan geolied worden of behandeld met teer en hars. Voor steen is verf vaak de enige optie. Welke manieren zijn er om thuis hout te behandelen?

Lijnolie

Lijnolie wordt gemaakt van geperst lijnzaad. Dit wordt gekookt of ongekookt dun aangebracht op hout. Het beste is om gekookte lijnzaadolie te gebruiken. Deze olie moet verhit worden tot 200 graden waarbij er vaak minder milieuvriendelijke producten worden toegevoegd. Dat is nodig om de duurzaamheid en de droogtijd te verbeteren. Het kost rond de vijf euro per liter wat het relatief goedkoop maakt. Doeken doordrenkt in lijnolie moeten ontvouwen buiten gedroogd worden, want ze kunnen spontaan ontbranden. Lijnolie is moeilijk zelf te maken.

Tungolie

Tungolie is een oorspronkelijk chinees product dat superieur is aan lijnolie. Het nadeel is de prijs die viermaal hoger. Het kan ook niet zelf gemaakt kan worden. Tungolie vergeelt minder, is harder en waterafstotend. Het is niet giftig en daarom geschikt voor keukentafels, snijplanken, kaasplankjes etc.

Dennen- en beukenteer

Beuken- en dennenteer kunnen zelf gemaakt worden door destructieve distillatie. Dit klinkt ingewikkeld maar het betekent eigenlijk het verhitten van het hout zonder zuurstof totdat het carboniseert. De hitte distilleert het hout tot houtskool en teer. Het teer kan je gebruiken om hout mee in te smeren. Het is milieuvriendelijk, niet giftig en zeer duurzaam. Het werkt zeer goed maar zal altijd blijven afgeven. Het is vrijwel gratis te maken van de wortels van dennen. Beukenteer heeft een hogere kwaliteit en wordt gemaakt van de bast. Beukenteer kost meer tijd om te maken maar is beter geschikt voor huidproblemen, zeep, paardenhoeven en vele andere toepassingen.

Schellak

Schellak Is een natuurproduct gemaakt door de kleine lakschildluis. Deze oorspronkelijk uit India afkomstige luis maakt een harsachtige substantie. De lak kan worden verhit of opgelost in alcohol. Het is zeer prijzig een kilo schellak kost tegen de 100 euro. Met een kilo kun je wel 120 m2 hout afwerken. Het is twee jaar houdbaar en in opgeloste staat moet het binnen drie tot zes maanden worden gebruikt. Schellak kan niet zelf worden gemaakt. Het bevat geen gifstoffen en is zeer duurzaam.

Onbehandeld

Niet al het hout moet behandeld worden. Veel houtsoorten zijn duurzaam. Kwaliteits- dennenhout van de eerste drie meter van de stam is zeer duurzaam. Het zit vol hars en gaat onbehandeld hier bij mij thuis al een halve eeuw mee. Het vergrijst en wordt zelf zwart maar het rot niet. Hetzelfde geldt voor eiken (Quercus) en valse acacia (Robinia pseudoacacia) die onbehandeld lang meegaan. Zorg ervoor dat het hout de grond niet aanraakt, kan drogen en uit de regen blijft. Een goed ontwerp in houtconstructies en een juiste behandeling voorkomen problemen.

[yabp 53]

Leave a Comment

Translate »