handleiding permacultuur

Verdienen

Bijverdienen met het project is essentieel om het rendabel te maken op de lange termijn. Je kunt denken aan cursussen, bed & breakfast, camping, youtube video’s, voedsel, houtproducten en vee. Met ruimte en kennis zijn er veel duurzame producten en diensten te maken.

Mogelijke natuurlijke producten

Inhoudsopgave:
Complete handleiding.
Voedsel
Houtproducten
Onderdak
Cursussen
Biochar
Vruchtbaar land
Vee
Boompjes en planten

Voedsel

Voedsel is vaak het eerste wat er bij mensen opkomt. Naast de productie voor jezelf kan je overvloed ruilen of verkopen voor geld. Dit gebeurt regelmatig doordat bepaalde oogsten vaak groot uitvallen. In veel boeren gebieden is het ook vrij normaal als er veel fruitbomen staan, deze geven vervolgens  een grote oogst. Het beste is veel verschillende soorten fruitbomen en notenbomen planten die allen op andere tijd rijp zijn. Dit verdeeld het werk over een langere tijd en geeft je de mogelijk langer vers te eten. Voedsel wat goed te verkopen is, is vaak bewerkt. siroop, kruidenthee, vlees in porties, noten mix, wijn, kaas en worst. Bij locaties die goed te bereiken zijn in de buurt van steden werken verse producten ook.

Houtproducten

In zelfvoorzienende projecten is vaak veel ruimte voor bos, bomen, zaailingen etc. Deze producten kunnen zeer waardevol zijn. Met name hardhout, design meubels en meerjarige boompjes. Dit past goed in permacultuur, veel bomen hebben een optimale leeftijd. Daarna groeit de kans dat deze bomen omvallen of sterven. Je ziet dit duidelijk bij oudere appelbomen waarin de stam rot naarmate ze ouder worden.

Onderdak

Bed en breakfast of een camping voor geïnteresseerden in de natuur of permacultuur stijgt steeds meer in vraag. Permacultuur en natuurkamperen is weer helemaal in trek, verhuur van ruimtes kunnen een mooie extra zijn. Wwoofing is een manier om mensen uit te nodigen om te werken aan jouw project. In ruil daarvoor geef jij onderdak en voedsel. Dit is een vorm van zeer goedkope arbeid waarin je tegelijkertijd kennis verspreid.

Cursussen

Cursussen, workshops of simpelweg een dagje uit naar een permacultuur project. Veel mensen zijn bereid hiervoor te betalen. Je kunt ze na een cursus een certificaat geven. Dit geeft de motivatie om verder te leren.

Biochar

Biochar is verkoolde biomassa dat door zijn speciale structuur, samenstelling de aarde vruchtbaarder kan maken. Het houdt voedingstoffen, co2 en water vast! Er zijn tijdens de productie die gebaseerd is op thermische ontleding ook restproducten. Gas of bio-olie zijn een van die producten die kunnen worden omgezet in elektriciteit.

Meer lezen kan op:

Vruchtbaar land

Een permacultuur project die begint op matige onvruchtbare grond laat de waarde stijgen door de vergrote vruchtbaarheid. Een vruchtbaar stuk land levert veel meer geld op waarmee je nieuwe permacultuur projecten kan starten. Deze verdiensten zijn eenmalig maar kunnen erg groot zijn!

Vee

Het fokken van vee en verkopen van dierlijke producten kan een stabiel inkomensbron geven. Met name luxe restaurants zoeken altijd naar kwaliteitsvlees die biologisch en ecologisch heeft mogen opgroeien.

Boompjes en planten

Boompjes en planten kweken zoals een echte boomkwekerij past perfect in een permacultuur project. Voor grotere bomen is wel zwaar en duur gereedschap nodig.