natuurlijke verf zelf maken
Verf is duur, milieuonvriendelijk en giftig. Honderd jaar geleden hadden we geen grote petrochemische bedrijven die onze verf maakten. We hadden zelfs het geld er niet voor! Zijn er alternatieven en moeten we alles verven? Er zijn natuurlijk alternatieven al hebben ze in de winkel vaak alsnog gifstoffen. Dit komt omdat natuurlijke verf vaak snel bederft. De opkomst van watergedragen verf was de oplossing, toch zijn deze ook ook niet bepaald duurzaam. Mijn zoektocht naar verf die duurzaam, ademend en goedkoop was gaf mij vier opties. Natuurlijke verf zelf maken is niet moeilijk!
Witkalkverf
Kalkverf is eenvoudig zelf te maken. Het is milieuvriendelijk, watergedragen, ademend, brandwerend, goedkoop en ook nog eens schimmelwerend. Er zijn ook nadelen het is gevoelig voor vuil en als je eenmaal kiest voor kalkverf kun je het niet meer overschilderen met andere verfsoorten. Zeer geschikt voor vochtige ruimtes, kippenhokken en natuurlijk binnenshuis. Het aanbrengen van de verf gaat goed op een onbeschadigde effen muur. Maak de muur schoon en daarna licht vochtig. Verdun de kalkverf met water om het beter te kunnen verwerken. Na het aanbrengen wacht je een halve dag tot de tweede laag aangebracht kan worden. Deze tweede laag mag meer water hebben zodat die dunner wordt.
Het recept is hier te vinden.
[yabp 86]
Caseïneverf
Caseïneverf is een variant op kalkverf. Het word gemaakt met melkeiwit (caseïne), kalk, water, borax en pigment. Het is minder geschikt voor vochtige ruimtes of gips. Het is wel geschikt voor beton, steen, hout en papier. Caseïneverf is zeer dik, wat het heel geschikt maakt voor oude ruwe binnenmuren. Het grote nadeel is dat het best veel tijd kost om grote hoeveelheden caseïneverf te maken. Het is meer geschikt voor kleinere oppervlakken en heeft soms last van schimmelproblemen in vochtige ruimtes. Al hebben veel commerciële verven ook schimmelproblemen. De oorzaak is vaak te vinden in vocht en niet de verf.
Het recept is hier te vinden.
Leemverf
Leemverf is geschikt voor binnenmuren en plafonds. De altijd zachte aardse kleuren zijn zeer rustgevend. De leem zorgt er ook nog eens voor dat het binnenklimaat verbetert. Je kan het ook combineren met gehele binnenmuren van leem. Oude muren kunnen het beste eerst een laag leemstuc krijgen. Dit is simpelweg leem wat de gaten opvult om een egaler oppervlak te krijgen.
Het recept is hier te vinden.
Kalei
Kalei ligt tussen pleister en verf in. Het is zo dik dat het geschikt is voor oude muren of na een renovatie. Het is dekkend, weerbestendig, ademend, kleurvast en duurzaam. Historische gezien is kalei het verven van witkalkverf voor velen jaren. Dit creëert vele lagen die samen een dikke vormen. Om dit effect na te bootsen wordt er gekaleid of gecementeerd. Ondanks het gebruik van cement is het beter dan gifstoffen. Bij verf is het niet gebruiken van gif al een grote stap. Het recept voor cementeren is hier te vinden.
Voor vochtige muren is cementeren niet aan te raden het sluit de muur af en maakt die niet meer ademend. In dat geval is kaleien met witkalkverf verstandiger. Met witkalkverf is het ook milieuvriendelijker.
Alternatieven
Er zijn alternatieven voor verf. Soms is niet verven, oliën, maar een behandeling met dennenteer voldoende. In een volgend artikel zal ik het hebben over olie en teer. Je kunt ook het hout aan de buiten verkolen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee. Het is in Japan en Scandinavië en in Slavische landen gebruikt om hout te verduurzamen.
7 Comments
Lameire Conny / 13 juni 2019 at 19:30
Hallo,
Kan ik zelfgemaakte kleiverf ook op hout gebruiken en daarna met matte vernis afwerken?
Graag uw advies.
Mvg,
Conny Lameire
Lotte / 4 mei 2018 at 21:39
Ik zou graag witkalk willen kopen om er mijn kippenhok mee te verven maar ik kan het nergens vinden. Wel de dure klaxo maar gewoon de droge (gebluste) kalk wordt niet meer verkocht lijkt het. Als u weet waar het te koop is, hoor ik het graag.
Groeten,
Lotte
Christine Bosch / 11 januari 2018 at 17:16
Heeft een van jullie ervaring met kwasten versus rollers bij (zelfgemaakte) kalkverf? Rollen gaat wel makkelijker, sneller en netter, maar ik vroeg me af of dat wel werkt hierbij?
Gogreenbuddy / 27 januari 2018 at 12:02
het is waarschijnlijk te dik om het te rollen.
Natuurlijke verf zelf maken deel twee - GoGreenBuddy / 25 juli 2015 at 08:28
[…] 23 July 2015 […]
Ernst / 21 juli 2015 at 21:57
als eco schilder en lid van de vakgroep SCHILDERSVANNU stel ik voor dat U eens contact legt met een van de leden van deze vakgroep van duurzame schilders, wij kunnen U wellicht nog e.e.a vertellen over de div. Soorten natuurverf die er in Nederland verkrijgbaar is
Recepten natuurlijke verf - GoGreenBuddy / 21 juli 2015 at 07:18
[…] […]
Leave a Comment