Menu

Monarda Didyma een eetbare sierplant!

Goudmelisse

goudmelisseMonarda Didyma ook wel ‘Goudmelisse’ genoemd is een geneeskrachtig winterhard kruid. Het staat bekend voor zijn kalmerende werking en zijn fel rode bloemknoppen. Deze plant is zeer geschikt voor de Nederlandse tuin waar zijn bloemen en bladeren passen in salades, garneringen, thee, siroop en likeur.

Goudmelisse kweken
Zaaiperiode:april
Oogstperiode: vroege lente tot einde herfst
Goudmelisse heeft mooie grote bloemen in verschillende kleuren waarin de felrode eetbaar is. De zaaiperiode begint in maart waarin men de zaadjes in een kas kan laten uitkomen en vervolgens te planten in de volle grond. De tweede methode is wortelstokken te scheuren in de herfst waarin de gescheurde delen in de lente apart zullen opkomen. Deze plant groeit het best op volle rijke bemeste vochtige grond het liefst op een zonnige plek. Scheur de wortelstok minstens 1x per jaar voor een jaarlijkse goede oogst. De plant is eenvoudig te groeien en heeft weinig tot geen last van kou, luis, insecten of ander onkruid.

Eten van Goudmelisse
De bladeren van Goudmelisse zijn eetbaar en passen goed in frisse salades, toetjes, kruidenmixen, punch en smoothies. Daarnaast word dit kruid ook gebruikt in cocktails of wijn om een bijzondere smaak te geven. De bladeren en bloemen zijn ook zeer goed te drogen om thee van te maken in de winter wanneer er weinig verse planten te vinden zijn. Twee theelepels gedroogde Goudmelisse voor 5 minuten laten trekken. Als men het heet drinkt werkt het ontspannend en is het een milde slaapverwekker.

Gezondheid
De plant heeft een kalmerende werking en helpt bij beginnende koorts en verkoudheid. De luchtwegen worden weer geopend om tijdens ziekte weer normaal adem te kunnen halen. Het zou ook de bloedsomloop, lever, spijsvertering en bloedvatwanden helpen.

 Bronnen:

Wildplukken: de alternatieve fruittuin Auteur:Peter Kouwenhoven
Herkenningskaart Wildplukken Peter Kouwenhoven
Wildplukken: eetbare planten Peter Kouwenhoven en Barbara Peters
Wild Food Auteur:Gordon C. Hillman
Food for Free Auteur:Richard Mabey
Nature’s garden Samuel Thayer
Kruiden uit eigen tuin Claire Loewenfeld

Leave a Comment

Translate »