Menu

Kutbrood en croutons ofzo

brood

Na een lokale pelgrimstocht voor zover die lokaal zijn, bleef er een grote hoeveelheid brood over. De groep maakte een tussenstop, voordat zij naar Częstochowa gingen wat een klein bedevaartsoord is. Ruwweg 250 broden lagen opeens voor de deur. Het is verrassend wat wordt weggegooid tijdens evenementen. Niet iedereen krijgt een evenement in zijn tuin dus hoe kom je aan een lading brood? Het is niet zo moeilijk. Captain Obvious meldt dat de bakkerij een goede locatie is. Minder logische plekken waar je het kan proberen zijn;

broodfabriek: Het meeste brood in Nederland wordt niet meer gemaakt in een lokale bakkerij. Productiefouten maken brood soms waardeloos, bijvoorbeeld verkeerd verpakt of de verkeerde vorm.
na een jongerenkamp: Een kamp heeft altijd een grote hoeveelheid voedsel die na het kamp overblijft.
supermarkt na verkoopdatum:Supermarkten hebben altijd onverkochte producten, die worden vaak vernietigd. Dit is een van de beste opties waarin je dagelijks of wekelijks een lading kan ontvangen.
voedselbank: De voedselbank heeft ironisch genoeg soms een te grote hoeveelheid voedsel. Dit is vaak omdat ze een grote lading van een enkel type product ontvangen. Dit is regelmatig een graanproduct. De voedselbank is een goede organisatie die de armeren helpt, maar net zoals ons ook voedselverspilling tegengaat.

Hoe verwerk je brood?

Brood bederft snel, zeer snel in dat irritante plastic zakje waar het in zit. Dit komt doordat het zakje het vocht vasthoudt, wat een perfecte atmosfeer geeft voor schimmel. Drogen is dus het antwoord, massaal drogen om precies te zijn. Het fijnste is als je een luifel hebt met een stenen vloer die in de zon kan bakken. Een droge schuur of zolder helpt ook. In mijn geval is het een schuur en dan leg je bijna 50m2 lage-kwaliteits-brood te drogen. Dat zijn al snel honderd of meer broden. Je kunt een luchtige piramide van brood bouwen op elke verwarming en kachel. Dat is weer 20 broden verwerkt. Je vrieskist die hopelijk leeg is kan ook makkelijk 50 broden aan. Je uitgehongerde kippen lusten een mix van brood en water maar al te graag. Daar gaan weer 10 broden en de volgende dag nog een keer. Je bent nu al 190 broden armer. Alle gedroogde sneetjes kunnen makkelijk droog een jaar worden bewaard als kippenvoer.

croutonscroutons

Croutons ik wou aan het einde van de dag dat ik niet op het idee gekomen was. 20 kg brood verwerken tot croutons kost een flinke tijd. Het beste brood heb ik voor het laatst bewaard; glutenvrij van alles vrij brood. Ik was verrast dat er nog iets wel in het brood zat. Dit donkerbruine compacte brood smaakt goed, maar blijkt zeer langzaam te drogen in de oven. Tien uur lang croutons maken, kutbrood denk je dan. De snelste manier van croutons maken is in de oven je kunt het brood voorsnijden of achteraf de geroosterde sneetjes breken. Voorsnijden is sneller, maar meer werk. Elk bakrooster kan 1 tot 2 broden verwerken dus het liefst meerdere bakroosters. De benodigdheden;

Ik doe geen olie of kruiden op de croutons in de oven, uit ervaring word het dan een kliederzooi met veel rook. Als de croutons uit de oven komen bak ik ze na in 2 pannen tegelijk. Wat boter of olie, zout en van allerlei kruiden. Qua kruiden kun je moeilijk fout gaan, van bouillonpoeder tot knoflook en kerriepoeder. Schrijf wel op je crouton pot welke kruiden, zodat je het kan afstemmen op je soep. Captain Obvious meldt dat als je zakken vol brood hebt je ook zakjes kruiden en meerdere blokken boter nodig hebt.

Wat je hier van mee kunt nemen

Iedereen kan grote hoeveelheden voedsel opslaan. Zelfs zonder kippen en vrieskist kun je 25 kg brood makkelijk verwerken. Je kunt ook X aantal kg weggeven aan familie en vrienden. Zelf heb ik meer dan 100kg brood verwerkt in een enkele dag. Dit bespaart flink op voedselkosten. Vrijwel alles wat vers is kan houdbaar worden gemaakt, strijd voor je eigen portemonnee tegen voedselverspilling!

Bronnen:

Geschreven door Marcus Lobenstein, editor: Inge Leonora-den Ouden

Save

Leave a Comment

Translate »