Menu

Kruidenthee maken voor de winter.

kruidentheeHet is het laatste moment om te oogsten voor de winter. Kruidenthee voor de winter! Voordat het weer te nat wordt moeten munt, brandnetel, weegbree, kleefkruid, paardenbloemblad, hondsdraf en bramenbladeren geplukt worden! Kruidenthee plukken was eeuwenlang heel gewoon, tegenwoordig weet men niet meer welke planten eetbaar zijn.

Plukken

Ten eerste: pluk alleen als je de plant zeker herkent. Heb je hier moeite mee begin dan met kleefkruid, brandnetel, munt. Deze zijn zeer eenvoudig te herkennen. Brandnetel doet pijn, kleefkruid plakt aan je kleren en munt ruik je direct! Tijdens het plukken zijn papieren zakken of een mand erg handig. Je kunt de kruiden handig uit elkaar houden door bosjes te maken met een elastiekje. Pluklocaties kun je vinden op Wildplukwijzer Een geweldig site! Let op: pluk niet rondom snelwegen, de vuilnisbelt, fabrieken, tankstations en in parken. Het park omdat er gemeentes zijn die bestrijdingsmiddelen gebruiken, dit is uiteraard erg ongezond.

Drogen

Na het oogsten kom je thuis met een bos kruiden. Het liefst laat ik alles aan de stelen zitten. Buig van elk bosje de uiteindes aan de wortelkant. Vervolgens hang je het ondersteboven te hangen in de ketelruimte, openhaard of voor de verwarming. Dit kan enkele dagen duren. Iets langer kan geen kwaad, te kort kan je hele voorraad verpesten door schimmel! Als het droog is breek je het blad van de stelen en verpulver je het tussen je handen. Persoonlijk houd ik de stukjes het liefst wat grof. Als niet elk blaadje breekt maar sommige buigen dan moet je het langer laten drogen. Bewaar het vervolgens in een droge pot

Mix je kruidenthee

Je kunt natuurlijk experimenteren tot je een fijne mix hebt gevonden voor je kruidenthee. Kruidenmixen kunnen puur voor de smaak zijn of nuttig tijdens een ziekte. Mijn favoriete kruidentheeën zijn:

  • Pepermunt, Citroenmunt en Brandnetel.
  • Zoethout, Brandnetel, Dennennaald en een beetje Rozemarijn
  • Jonge berkenblad, Bramenblad en een braam.
  • Pepermunt, Kamille, Lavendel voor de rust.
  • Citroenmunt, Paardenbloem, Brandnetel, Duizendblad

Thee kun je op verschillende manieren maken. Je kookt de bladeren in water, Een zakje gaat in gekookt water, Vers blad gaat in gekookt water of zelfs met de Senseo! Zelf gebruik ik het liefst een theepot van gietijzer of rvs.

[yabp 97]

Stevia

Stevia (Stevia rebaudiana) is een plant die zoet smaakt. Het smaakt zelfs 30 tot 300x zoeter dan kristalsuiker en bevat geen calorieën. Het kan hierdoor je suikerinname drastisch verlagen. Het kan niet alleen worden gebruikt in thee maar ook in koekjes, gebak, cocktails, etc! De plant zelf is vaak alleen hartje zomer te koop, gedroogd is hij het gehele jaar in poedervorm te verkrijgen. Het verminderd dus je calorie-inname, voorkomt tandproblemen, verbetert de huid en helpt je suikerspiegel! Het enige probleem met Stevia is dat je lichaam het mogelijk niet begrijpt. Je lichaam geeft een signaal dat er suikers aankomen omdat het zoet smaakt. Dit is dan niet het geval aangezien Stevia geen suikers bevat. Kortom het is veel gezonder dan suiker, maar ook Stevia moet niet teveel worden geconsumeerd.

Kosten

Goede kruidenthee is vrij duur in de winkels. Thee gaat snel richting de 50 euro per kilo! Als je bedenkt dat het grotendeels met nauwelijks moeite zelf te maken is bespaart dit weer. Je hebt ook meer plezier tijdens het drinken van zelf gemaakte thee.

Interessante Literatuur:

Geschreven door Marcus Lobenstein, editor: Inge Leonora-den Ouden

 

 

 

Leave a Comment

Translate »