Menu

Koken met gietijzeren pannen voor een geweldige smaakbeleving!

gietijzeren pannenKoken met gietijzer heeft veel voordelen en een groot nadeel ze zijn zwaar! Deze pannen zijn gifvrij, vrijwel onbreekbaar, goedkoop, mooi en geven een beter kook resultaat & voldoening. Helaas worden ze bijna niet meer verkocht en als ze worden verkocht zijn ze van een matige kwaliteit. Koop ze dus 2e hands!
Je leest het goed veel pannen zijn licht giftig iedereen weet dat de ‘’anti-aanbaklaag’’ pannen geproduceerd zijn met giftige stoffen, de aluminium, koperen en pannen met plastic handvat kunnen de gezondheid ook beschadigen. De enige pannen die goed materialen, zijn van gietijzer,rvs of emaille. Gietijzeren pannen koop je eenmaal en blijven goed voor de rest van je leven. Ze raken niet  uit de mode en zijn een stuk universeler. Een ijzeren pan kan men in de oven zetten en gebruiken als bakschaal. Doe dat maar is met al die pannen met plastic handvat!

Waar koop je deze pannen?
De beste plekken zijn marktplaats.nl, rommelmarkten, kennissen en familie. Als men keuze heeft probeer gietijzeren pannen te vinden met;

  • Fijne putjes deze zijn gladder en verwarmen gelijkmatiger.
  • Ze moeten volledig van gietijzer zijn.
  • De bodem moet perfect vlak zijn
  • Ze moeten zwaar en degelijk zijn de dunnere zijn minder goed.
  • Roest mag zolang het niet bladert.

[yabp 33]

Types
Er zijn vele types pannen maar eigenlijk heb je alleen een Braadpan en een Dutch Oven nodig voor het gross van de maaltijden. De rest is vooral handig of leuk om te zien zoals het wafelijzer.

Prepareren voor gebruik
In deze pannen kan je alleen met dierlijk vet bakken omdat plantaardige vetten snel oxideren en stroperig worden. Het zuurstofmolecuul in plantaardige vetten zorgt voor de oxidatie van het vet naar een gummerige goedje. De beste vetten zijn varkensvet, rundervet of gewoon boter voor vegetariërs is de enige goede optie kokosvet. Schuur de pan licht als die oud, vies of roestig is vervolgens zet je hem op het vuur en geef je het een dunne laag vet. Dit brandt & rookt langzaam weg en je herhaalt de stappen tot je een vrij gladde patina op de pan hebt verkregen. Deze patina is een dunne coating van carbon die glad is je hebt nu een pan die nauwelijks aanbrandt mits je altijd wat vet gebruikt om te bakken.
Een zeer goede video hierover is

[yabp 34]

Gebruik
Je kan het gebruiken zoals elke andere pan maar laat hem niet in afwaswater liggen, het is ook beter om na het koken van zure sauzen hem direct na gebruik te wassen. Zelf was ik met geen zeep dit is niet nodig en haalt het vet vd pan. Het zuur geeft mogelijk meer ijzer in het lichaam dit is geen enkel probleem en zelfs gezond.  Gezond voor de meesten maar voor oudere mensen met hartproblemen kunnen zure sausen uit deze pannen beter vermijden.

Interresante Literatuur:

Cast iron cooking and restoring
Gietijzeren 3 delige set!
Cast iron skillet
the-truth-about-cast-iron

Save

Leave a Comment

Translate »