Menu

Klimplanten voor isolatie

KlimplantenKlimplanten zijn natuurlijk mooier dan kale muur en helpen het huis isoleren tegen de wind,regen en zon. De klimplanten helpen niet tegen de kou zelf maar houden de muur droog wat energie bespaart. Als kers op de taart zijn er planten die vruchten geven, de bijen helpen en vogels lokken om uw tuin levendiger te maken. In het verleden beschadigden klimplanten de metsel voegen vanwege de kalk die werd gebruikt. Deze kalk werd door de plant ontrokken wat de voeg beschadigd. Omstreeks 1920 is voegwerk sterker geworden met minder kalk en kunnen klimplanten worden gebruikt zonder kans op schade. Goede opties zijn druiven, Hop, Kudzu,  Klimop, Schijnaugurk, Schisandra en de Siberische kiwi.

[yabp 46]

Muur tuinieren

Bij ruimte gebrek in de tuin is muur tuinieren een zeer goede oplossing als men verschillende klimplanten gebruikt produceert men vruchten , bessen , knollen en bladeren voor thee. Naast de muur kan met ook hekwerk installeren voor de klimplanten dit vergroot het bruikbare oppervlak. De meest eenvoudige manier is met betongaas en houten palen.

Muurbevestiging

Klimplanten zijn soms zelfhechtend dit bespaard werk bijv. klimop, wilde wingerd en klimhortensia. Het nadeel is dat veel zelfhechtende planten minder of geen vruchten dragen. Om de planten een houvast te geven kan men sterke draden spannen of hekwerk plaatsen die u vastzet met muurankers. Een tweede manier is als u niet wilt boren in de buitenmuur om betongaas te gebruiken die u bevestigd aan palen in de grond. Uw moet zelf de afweging maken of u dit de moeite waard vind.

Plantkeuze

klimplanten

Schisandra prachtige bloemen en bessen geschikt voor lekkere thee!

Klimop is de meest gebruikte eenvoudige plant het groeit vanzelf en is zelfhechtend wat ondersteuning overbodig maakt. Het nadeel is dat klimop niet eetbaar is en minder mooi bloeit dan vele andere planten. Mijn favorieten zijn druiven, Schisandra en de Siberische kiwi.

Interessante Literatuur:

 

Leave a Comment

Translate »