handleiding permacultuur

 Kleding

Beschermende kleding is nodig met buitenwerk. Een ongelukje gebeurt snel met buitenwerk. Graven, hakken, zagen of dieren geven je snel een blessure. Deze kleding is niet duur dus wees verstandig.

Inhoudsopgave:

Complete handleiding.
Veiligheidschoenen
Werkhandschoenen
Zonnebril en veiligheidsbril
Thermokleding

VeiligheidschoenenGevavi

Hoge veiligheidsschoenen met stalen neuzen zijn geen luxe. Deze schoenen beschermen tegen scherp tuingereedschap, kettingzagen, vee en zware voorwerpen. De best geschikte klasse voor buitenwerk is S3 dit staat in het label van de schoen. S3 beschermt niet volledig tegen een kettingzaag alleen de tenen zijn dan volledig beschermd. Het lopen erop is even wennen je bent een paar centimeter langer en ze wegen wat meer. Zelf heb ik Gevavi schoenen ze bevallen me uitstekend wel wegen ze anderhalve kilo. Ze zijn ondanks de nadelen het ruim waard. Werkt dus nooit in sneakers of slippers!

Alles over de verschillende veiligheidsnormeringen van werkschoenen zijn hier te lezen. Vele fysieke werkers hebben vaak al veiligheidsschoenen. Tweedehands raad ik normaal aan maar bij schoenen niet.

Werkhandschoenenwerkhandschoenen

Werkhandschoenen houden je handen enigszins schoon en voorkomen veel kleine wondjes. De beste zijn elastisch met een rubberen binnenhand. Deze zitten strak om de hand en werken fijner dan de leren of katoenen losse handschoenen.

Ook deze bescherming kost niks. Blaren, wondjes en splinters bederven snel de werklust. Voor een kleine investering bespaar je het leed. Gebruik deze niet bij werkplaatsmachines het vergroot de kans dat je hand in een machine wordt getrokken!

Zonnebril en veiligheidsbril

Zonnebrillen zijn nodig in veel landen buiten Nederland. De zon is scherper en je zult meer buiten werken dan normaal. Teveel zon in je ogen kan je ernstig ziek maken dit heet een zonnesteek. Een zonnesteek kan je duizelig, koortsig maken, in ernstige gevallen kunnen organen uitvallen met de dood als gevolg. Als je van nature gevoelige ogen hebt of erg licht getint combineer dit dan met een cap. Werk ook nooit de volledige dag in de zon. Dieren kiezen zomers vrijwel altijd de schaduw op en de gebruikelijke siësta in zuidelijke landen is om het lichaam te sparen.

Veiligheidsbrillenveiligsheidbril

Veiligsheidsbrillen heb je tegenwoordig in hippe lichtgewicht modellen. De tijd dat je grote plastic brillen moest dragen is voorbij. Gebruik wel brillen die ook aan de zijkant het oog afdekken. Zoek naar brillen die uv beschermend zijn en van polycarbonaat. Bollé veiligheidsbril 

Thermokleding

Thermokleding is fijn voor buitenwerk ook in warmere landen is het een eenvoudige manier om op brandhout te besparen. Als je hout kan gebruiken als bouw materiaal is dit een efficiënter gebruik dan de stam verbranden. Je hebt voor binnenshuis thermo onderkleding waarmee 16 graden alsnog aangenaam is. Zelf gebruik ik vooral thermo onderkleding dit draagt af en kan ook op kantoor worden gedragen. Het is vaak moeilijk inschatten wat kwaliteit is. Zelf kwam ik tot de conclusie dat de topmerken zijn geld niet waard zijn.

Mensen met slaapproblemen zijn ook gebaat bij een kouder huis, het is bewezen dat koudere frisse lucht helpt bij het slapen! De besparing op de stookkosten zijn natuurlijk in Nederland ook welkom.