Menu

Kippen verzorging

kippenrenDe verzorging van je kippen

Voor gezonde kippen is goede verzorging is nodig. Ze geven jou eieren, in ruil daarvoor willen ze bescherming en voedsel. Kippen zijn kwetsbare dieren. Behalve van roofdieren hebben zij ook last van parasieten. Goed verzorgde kippen hebben een langer en gezonder leven.

Bodembedekking

De bodem kan bedekt worden met verschillende materialen. Zaagsel, stro, zand, oude kranten. Alles kan, belangrijk is dat het droog blijft. Ververs het als het gaat stinken. De ontlasting van kippen kun je neutraliseren met kalk. Dit voorkomt verzuring van de bodem. Kippen vinden nesten van hooi in mandjes of houten bakken fijn. Tabakstelen en kalkverf op de muren voorkomen luizen. Dit is belangrijk bij kippen. Eetbare bodembedekking is ook geschikt. Als je een verwilderd stuk grasland hebt maai het en laat dit drogen. Het droge gras met takken is een perfecte tweede bodem.

Zandbad

Kippen maken van nature een zandbad. Dit is zo’n vervelend gat in de grond waar je over struikelt! Dit kan je voorkomen door een zandbak voor ze te maken. Zoek bijvoorbeeld op marktplaats naar een oude zandbak of vraag een boer naar een oude tractorband. Het zand moet wel droog blijven. Kippen nemen een zandbad om parasieten tegen te gaan. Dat is een van de vele redenen waarom scharrelkippen met een grote ren of met vrije uitloop minder vaak ziek zijn.

Voer

Probeer voer zoveel mogelijk zelf te verzamelen. Het voeren van voornamelijk graan is niet gezond voor de kippen. Het maak de eieren en kippenhobby ook een stuk duurder. Tuinafval,  voedselresten, buren, restaurants zijn goede bronnen van gevarieerd voedsel.

Automatische drinkbak

Een automatische drinkbak is een heel simpele bak. Deze bak houd het water schoon en kippen kunnen het niet omgooien. Dat is belangrijk omdat de vloer zo droog mogelijk moet blijven in verband met schimmels en rot. Ik adviseer de tien liter versie, deze is te groot, maar is beter bestand tegen vorst. Je wilt niet dat tijdens vorst je kippen geen water hebben.

[yabp 61]

Ziektes voorkomen

De voornaamste reden dat kippen ziek worden is dat een van de hierboven benoemde onderwerpen niet in orde zijn. Gezonde kippen met voldoende ruimte en gevarieerd voedsel worden minder ziek. Toch is ziekte niet te voorkomen. Kalk op de bodem en kalkverf op het hok helpen luizen voorkomen. Deze verf is niet schadelijk voor de kippen. Wordt de kip toch ziek: kijk even op deze pagina van Levende Have. Bekijk altijd of je na deze medicijnen het vlees of de eieren nog mag eten. Veel medicijnen, vaccinaties en schoonmaakmiddelen zijn uiterst giftig.

Wintertips

Kippen kunnen goed tegen de kou. Vriezend weer van min tien graden is geen probleem. Wel belangrijk tijdens extreme vorst is:

  • Houd de kippen het gehele jaar uit de tocht.
  • Geef ze lauw water en isoleer de drinkbak met een krant of  oude handdoek.
  • Geef extra grondbedekking en veel stro.
  • Een warmtelamp is een luxe, maar voor kuikens is die essentieel.
  • Extra gevarieerde voeding. Voeding is soms bevroren.

[yabp 60]

Interessante literatuur

Leave a Comment

Translate »