Menu

Kippen broeden: wie wil er nou geen nestje?

kuikens broedenKippen broeden dit is een natuurlijk proces. Het is mooi om de moeder wekenlang op de eieren te zien zitten. Als je wilt dat deze eieren uitkomen en de moeder gezond blijft, dan komt er veel bij kijken. Voor een leuk nestje gele kuikens moet je je dus even in het onderwerp verdiepen! Voor het broeden van eenden, zwanen en ganzen is het proces vergelijkbaar. De temperatuur, broedsheid en broedduur kunnen wel verschillen.

Kippenverzorging

Kippen of beter gezegd hennen, broeden alleen succesvol als er een gezonde omgeving is. Zonder gevarieerd voedsel, bescherming, haan, warm hok en aparte broedkast zullen de hennen minder eieren uitbroeden. Het broeden kost de hen namelijk veel energie en omdat ze het nest niet verlaat kan ze nauwelijks eten en drinken. Ganzen,  zwanen en eenden hebben een vijver nodig. Zonder deze vijver zullen ze niet gezond blijven.

Kippenrassen die natuurlijk broeden

Als je natuurlijk wilt broeden moet je eerst kijken naar een geschikt kippenras. Sommige rassen zijn zo gefokt dat ze makkelijk broeds zijn. Broeds betekent dat de hen niet van haar eieren wil en die beschermt. Goede bekende rassen om te fokken zijn zijdehoenders, wyandottes en cochins, chabokrielen en brahma. Geef deze kippen een apart hok of een afgescheiden ruimte van andere hennen. Hennen doden soms elkaars kuikens of verstoren het broedproces. De kip moet volledig in rust kunnen broeden. Geen roofdieren, honden, andere hennen of mensen. Geef de hen wel voeding en water naast haar. Zo kan ze eten en toch haar eieren niet verlaten. Het wordt aangeraden alleen te broeden voor het einde van juli. De kuikens moeten sterk genoeg zijn om de winterkou te overleven.

Kippen broedmachine

De keuze om een broedmachine te nemen is verstandig bij moeilijkere rassen, slechte moeders of als er geen ruimte is om broedse hennen apart te zetten. Ik heb zelf geen ervaring met broedmachines. Uitgebreide kennis hierover is hier te vinden. Het broeden met een machine is moeilijker, weet wat je doet om dierenleed te voorkomen. Het is ook mogelijk kuikens te kopen dit bespaart je een dure broedmachine. Elk jaar fok je een nieuwe generatie en de oude wordt geconsumeerd.

De kleine kuikentjes

Kleine kuikentjes kunnen alle hulp gebruiken. Speciaal voer, warmtelampen en een afgezonderde ruimte helpen kuikensterfte te voorkomen. Gelukkig zijn de kosten hiervan laag. Een oude lamp afplakken met rood folie is een mogelijkheid. Beter is een speciale warmtelamp hiervoor te kopen. Het speciale voer heet opfokmeel. Na een week vervang je dit door legmeel.

Je zult na een aantal weken of maanden ontdekken welke kuikens de mannetjes zijn. In het jonge stadium is dit moeilijk te zien. Deze hanen moet je verwijderen. Meerdere hanen geeft problemen. In mijn situatie zijn er vijftig kippen en twee hanen. Een haan hiervan is een krielhaantje. Er is ook een hectare waar de kleine haan kan wegrennen als die weer eens een hen probeert weg te lokken. Twee grote hanen in een klein nachthok geeft bijna altijd problemen!

[yabp 60]

Interessante literatuur & sites.

Save

Save

3 Comments

 • Anny / 31 juli 2015 at 18:24

  Broeden is idd natuurlijk proces….dus waarom zouden wij (mensen) er veel controle over moeten houden? Natuurlijk zijn kippen gedomesticeerde dieren, dus enige bescherming is terecht, maar toch redden mijn kippen het prima de eerste twee weken (of de hele broedtijd) om zelfstandig alles te regelen. De hen komt dagelijks van het nest om te foerageren enz. Dat is dan ook het enige moment voor mij om haar nest op te sporen! Eenmaal kuikens, dan biedt ik de bescherming van een eigen hokje met ren, wordt doorgaans gewaardeerd door moeders 🙂 . Kuikens die ik ooit uit de broedmachine kreeg waren minder goed in staat om te reageren op natuurlijke vijanden e.d. – moeten ze leren van moeder?

  Beantwoorden
  • Jasper / 31 juli 2015 at 19:41

   Helemaal mee eens!

   Beantwoorden
  • Beh3Erd3r / 31 juli 2015 at 20:53

   Klopt je hebt alleen rassen die slechte moeders hebben. dan is een broedmachine nodig 🙂

   Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »