Kiemgroentes voor de gezondheid!
Het ontkiemen van granen & bonen heeft als voordeel dat meer voedingstoffen opneembaar. Het is ook een eenvoudige manier om verse goedkope groente in huis te hebben.
Kiemgroenten bevatten veel voedingstoffen en antioxidanten. Iedereen kent taugé of tuinkers wel er zijn naast deze twee vele andere soorten die allemaal anders smaken, Ze worden onderverdeeld in kiemgroente en spruitgroente het verschil is dat bijv. taugé in het donker wordt geproduceerd en kiemgroente worden in het licht geproduceerd. Kiemgroentes hebben een sterkere smaak en hebben door het licht chlorofyl ontwikkeld. Chlorofyl is een voedzame stof die alle planten groene kleur geven, het is zeer gezond voor het lichaam.
Hygiëne
Hygiëne is belangrijk de combinatie van zaden, vocht en kamertemperatuur is ideaal voor schimmels. Maak alles schoon en ververs het water dagelijks zodat elke oogst een succes wordt.
Kweek kiemgroentes
De kweek wordt op twee manieren gedaan in een pot of in een schaal. Beide methodes hiervan zijn eenvoudig je hebt alleen een ondiepe bak nodig met wat katoen of een jampot.
Jampot kweek
Spruitgroente kunnen in een schone pot worden gekweekt. Laat de zaden weken in water voor 24 uur vervolgens giet je het water eruit en zet de pot schuin zodat overtollig water eruit kan lekken. Vul de pot met maximaal een halve cm aan zaden en wacht tot het zaad uitkomt. Voor een goed resultaat dient elke dag het water verfrist te worden zodat schimmels geen kans krijgen.
Kweekschaaltje
Kiemgroentes worden in het licht gekweekt de bekendste is tuinkers wat door kinderen veel wordt gekweekt op school. Leg een stuk vochtig katoen op een bord of bakje en spreid hier een dunne maar compacte laag zaden over. Zet het bakje op een koele plaats rond de 15 graden in het licht en wacht 1 a 2 weken tot met kan oogsten. Oogsten kan d.m.v. afknippen of het plantje uit de bak trekken.
Geschikte soorten;
[yabp 31]
- alle graansoorten
- mosterd
- tuinkers
- alfalfa
- rijstboon
- sojaboon
- tuinboon
- taugé
- linze
- fenegriek
- kikkererwten
- broccoli
- spruitradijs
Interessante Literatuur:
Kiemen En Microgroenten van Peter Bauwns
Kiemen En Microgroenten
Rauwkost-, kiemen- en kruidengids auteur Roos van Hoof
Leave a Comment