handleiding permacultuurPermacultuur keuken

Inhoudsopgave:

Complete handleiding.
Koksmes
Gietijzeren potten en pannen
Weckpotten
Juicer

Koksmes

Een goed koksmes is erg belangrijk. Als je zelf je voedsel verbouwd is niks voorgesneden. Dit kost aanzienlijk meer tijd in de keuken. Deze messen zijn vaak van hardere staalsoorten wat ze scherper maar breekbaarder maakt. Deze messen moeten een hardheid hebben van 56 tot 62 HRC. Een aanzetstaal heeft bij geen nut meer bij een hogere hardheid dan 58, een diamanten steen is dan het beste. In de praktijk is het ook handig een goedkoop tweede mes te hebben. Het tweede mes kan je dan wat ruwer mee om springen. Zelf heb ik een goedkope messenset met een duur koksmes. Belangrijker dan de kwaliteit van het mes is jouw vaardigheid met het mes. Een duur mes is snel gebroken als je bijvoorbeeld gaat wrikken in bevroren vlees.

Ik raad messen van keramiek af, ze zijn erg breekbaar, niet zelf te slijpen en duur. De messen zullen niet een leven lang meegaan en het niet kunnen slijpen maakt het een dure grap.

[yabp 78]

Gietijzeren potten en pannen

Het verzamelen van gietijzeren potten en pannen is handig. Deze zijn geschikt voor open vuur, zijn zeer duurzaam en geven door hun gewicht een superieur kookresultaat. De oudere pannen zijn vaak van hogere kwaliteit dan de nieuwe. Nieuwe kwaliteitspannen kun je herkennen aan het ijzer. Diepe putjes en duidelijke gietranden zijn kenmerken van een lagere kwaliteit. Er zijn vele types pannen maar eigenlijk heb je alleen een Braadpan en een Dutch Oven nodig voor het gross van de maaltijden. Meer lezen kan op:

Weckpotten

Na een overvloedige oogst moet het voedsel bewaard worden voor de winter. Weckpotten en een inmaakketel zijn hiervoor nodig.

Bij wecken steriliseer je het voedsel en bewaar je het in een vacuüm. De bekende weckpotten zijn glazen potjes met een rubberen ring. Deze worden gevuld met groente, fruit of vlees. Als men begint met wecken is het verstandig alleen fruit in te maken. In groente en vlees kan botulisme ontstaan een gevaarlijke onzichtbare bacterie. Weet dus wat je doet. Deze botulisme kan voorkomen worden door anderhalve theelepel zout per liter. De weckpotten worden geplaatst in een weckketel om daarna onder hoge druk en 121 graden een uur te koken. Bij fruit hoeft dit maar 30 min op 75 graden. Zeer geschikt voor de winter of bij een overvloedige oogst. Een goede voorraad geeft een voldaan gevoel!

Wat kun je wecken?

Fruit en met kennis paddenstoelen, groentes en vlees. Een goede uitleg over wecken staat hier.

Juicer

Het juicen van vooral groentes en fruit is zeer goed voor de gezondheid, de machine maalt het tot een sap wat eenvoudiger is te verteren en vergroot het volume wat gegeten kan worden. Bij het juicen moet wel de nadruk gelegd worden op groentes, teveel fruitsap in een keer geeft een piek in de suikerspiegel en mogelijk maagpijn!

Waarom?

Het lichaam heeft voedingstoffen nodig die niet of nauwelijks zitten in het gemiddelde eetpatroon met veel brood,melk,vlees en snacks. De gemiddelde mens eet te weinig groentes vanwege allerlei redenen met juicen kan je op een eenvoudige snelle manier toch voldoende voeding binnenkrijgen. Na flink juicen voel je je vanzelf weer topfit! Juicers hebben verschillende technieken voor huishoudelijk gebruik zijn ze onder te verdelen in een centrifuge of ”boor” methode. De centrifugemethode raspt het voedsel en perst dan onder hoge snelheid het vocht eruit, deze machines zijn goedkoper maar door de agressieve methode gaan er meer voedingstoffen verloren.

Het betere systeem is de schroefmethode hierin draait een soort schroef langzaam rond waarin het voedsel steeds beter word gekneusd en geperst. Deze methode kan handmatig maar na dit zelf te ervaren kost dit bijzonder veel tijd en haak je snel af.

De beste juicers zijn;

De Severin en de Philips zijn beiden hele nette juicers maar de Omega is het kwaliteitsmerk en al jaren bekend als de beste juicer op de markt.

Wat juicen we?

Zoals al gezegd is het verstandig om vooral groentes te juicen en die aan te zoeten met een beetje fruit. Puur fruitsap geeft veel mensen maagpijn bij teveel of te snel drinken. Drink het sap langzaam en laat het door je mond gaan, het mondslijm is essentieel voor een goede vertering! Ik juice bijna altijd wat op dat moment in mijn natuur/wild groeit of kijk wat in de reclame is. Juicen kan perfect met goedkope groentes zoals wortels, rode bieten, komkommers, bleekselderij, spinazie en kool. Qua fruit zijn citroenen, appels en meloen mijn favoriet veel sap en goedkoop.