Menu

Je gezondheid en zelfvoorzienend leven.

gezondheidDit jaar word ik dertig en heb ontdekt dat ik niet onbreekbaar ben. Die gedachte had ik altijd wel! Ik was niet snel moe, altijd kracht over en zelfs een complete vijver uitgegraven met de hand! Tot een paar weken geleden waarin ik opeens me slecht voelde, niet erg bekend met het gevoel negeerde ik het maar. De dokter ging me waarschijnlijk toch alleen maar pijnstillers geven. Heb twee weken gelopen met milde pijn tot ik op een dag geen stap meer kon zetten. Ik bleek kanker te hebben of te wel dikke pech. Daar zit je dan. Het werk op een boerderij gaat door, maar jij kunt geen stap verzetten….

Voorkomen is beter dan genezen

We weten allemaal dat zelfvoorzienend leven zwaar is. Zelfs met een opgezet efficiënt permacultuur systeem is er veel werk. Als je fysiek een kwartaal niet meer kan werken -of erger je hele leven is de waarde van je leven drastisch verminderd. Toch zie ik veel mensen in de fitnessruimtes, op werk, in de Mc Donalds hun gezondheid te riskeren. Wat is het leven waard als je geen stap meer kunt zetten zonder pijn, als slapen een hel is? In onze maatschappij nemen we gezondheid niet serieus genoeg! De mensen die zelfvoorzienend leven nemen hun gezondheid wel serieus, maar werken vaak fysiek te hard. Teveel fysiek werk eist een tol van je rug en knieën. Mijn advies: probeer zwaar werk altijd te voorkomen. Bekende voorbeelden:

  • Het onnodig splijten van hout.
  • Slechte isolatie, geen solarboiler en daardoor meer stookhout moeten verzamelen.
  • Het onnodig wieden van ”onkruid” wat vaak een eetbare gezonde plant is. Vecht niet tegen de natuur!
  • Een compleet huis willen verbouwen in een jaar.
  • Niet om hulp vragen.
  • Onnodig bezit vermeerderd werk.
  • Verdeel projecten over meerdere dagen.

Genezen

Ik ben natuurlijk geen dokter en alle gezondheidsproblemen zijn anders. Wel kun je de omstandigheden voor de genezing verbeteren. Vergaar informatie over jouw ziekte en begin een gezondere levensstijl. Denk aan yoga, ontstressen, natuurwandelingen, groente en fruit, zelfgemaakte bouillon etc. Probeer positief te blijven en stel jezelf voorzichtige doelen elke dag om toch bezig te blijven. Stil liggen in het bed is vaak heel erg ongezond. Als je gewend bent om actief te zijn is het psychologisch juist weer heel moeilijk om voldoende rust te nemen. Gebruik je verstand en geef jezelf de tijd.

[yabp 124]

 

 

 

Leave a Comment

Translate »