Menu

Is brandnetel gezond? Zeker oogst het! (How-to)

brandnetelBrandnetels gezond en veelzijdig.

Grote en kleine brandnetels zijn zeer gezond en veelzijdig. brandnetel gebruik je als groente, brandnetelsoep, brandnetelthee, brandnetelgier, brandnetelspiritus, brandnetelkaas en als supplement. Het is een van de makkelijkste gewassen die massaal groeit. Hoe heeft dit ooit het imago onkruid kunnen krijgen? Je kunt brandnetel thee ook eerst proberen voor je een jaaroogst opslaat. Het is overal te koop.

[yabp 45]

Brandnetels herkennen en vinden.

Waar vind je brandnetels? Brandnetels vind je vooral op nitrietrijke grond. Langs gemeste akkers, afvalplaatsen, rondom mestbergen en op humusrijke grond. Als men het niet zeker weet zijn hier duidelijke planttekeningen te vinden. Vrijwel op elke locatie in Nederland zijn ze snel te vinden in groten getale. Het is niet voor niks bestempeld als ”onkruid”. Het fijne is dat je eenmaal per week brandnetel eten, dit bespaart veel geld. Het is ook nog eens gifvrij en ecologisch.

Snel oogsten.

brandnetel

Het snelst gaat het met een zeis. Hiermee snijd je de brandnetels af dichtbij de grond. Je vormt daarna bosjes brandnetel door de stengels bij elkaar te voegen. Het is begrijpelijk dat je geen zeis thuis hebt. Knip ze dan met een schaar en draag dikke handschoenen. Het was te heet voor lange mouwen, maar ik raad ze wel aan! Oogst ook meer dan je denkt. Hieronder een indicatie voor hoeveel je nodig hebt.

  • Thee, een volle bananendoos is gedroogd twee volle jampotten vol met theebladeren. Een jaarvoorraad is zo’n 5 tot 10 dozen vol.
  • Groente, twee volle bananendozen zijn genoeg voor een kilo ingevroren brandnetel. Perfect voor het aanleggen van een wintervoorraad. 500 gram ingevroren brandnetel is genoeg voor een maaltijd voor een gezin. De nodige voorraad is ruwweg twintig bananendozen!

Is brandnetel gezond?

Deze thee is zeer gezond het zit vol met vitamines A, B, C, D en K. De mineralen in brandnetel zijn calcium, ijzer, kalium en caroteen. Het is zo gezond dat het niet voor niks gebruikt wordt in supplementen, shampoo, groentes en soepen!

Snel verwerken.

Na het oogsten moet het verwerkt worden. Brandnetel is namelijk rauw niet eetbaar. Gedroogd en gekookt wel. Om thee te maken droog je de bladeren in de zon. Als bladgroente kook je ze tot een compacte massa.

Brandnetelthee

brandnetel

Laat het goed drogen anders verkruimeld het niet goed. Dit kan je zien in de twee rechter potten.

Brandnetelthee is een mooie vervanging voor thee uit Azië. De takken worden in bossen opgehangen in de zon. Na twee zonnige dagen zijn de bladeren gedroogd. Nu kun je boven een deken of grote doos de bladeren in een snelle haal van de stelen trekken.

Verkruimel de bladeren tussen de handen en haal zwarte blaadjes, rupsen en takjes uit het poeder. Je eindigt dan met dit resultaat.

Bladgroente

Bladgroente kost meer tijd om te verwerken. De bladeren moeten vers van de steel worden gehaald. Je houdt de steel vast net onder de top en trekt dan de bladeren eraf in een enkele haal. De stelen kunnen weg gegooid worden. De bladeren kunnen na het wassen ingevroren worden.

Verdeel ze eerst in porties, zodat je later geen blokken in stukken hoeft te hakken. Na het delen en wassen kunnen de porties ingevroren worden of eerst gekookt. Koken maakt het een stuk compacter! Het water dat achter blijft kan worden gebruikt als brandnetelgier mits er geen zaden in zitten. Het is ook geschikt voor in de plantenspuit tegen luizen!

brandnetel

 

 

Leave a Comment

Translate »