Menu

Insectenvlees het nieuwe vlees van de toekomst?

insecten“Doe mij maar een broodje meelworm. Een broodje wat”? Je krijgt vast de kriebels als je hier alleen al aan denkt. Maar griezelige insecten zoals krekels, wormen, rupsen en sprinkhanen zou wel eens de toekomst van ons voedsel kunnen worden.

Insectenvlees, walgelijk!

Het idee van het eten van insecten vindt het grootste deel van de mensen in de westerse landen walgelijk. Insecten leven in grote groepen, hebben vaak zes of meer poten, zijn soms harig en kunnen erg snel zijn. Dat wil je toch niet in de buurt van je eten? Tot grote schrik van volwassenen, hebben peuters vaak geen probleem met het eten van insecten. Dit toont aan dat de negatieve reactie op insecten iets is wat we aanleren.
Bij het zien van insecten gaan we tot het uiterste om ze zo snel mogelijk te verwijderen. We associëren ze met vuil, ziekte en gevaar.

Voedingsstoffenkwaliteit

Wanneer we naar de toekomst kijken zal de bevolking in 2050 gegroeid zijn tot 9 miljard mensen. De vraag naar dierlijke voeding neemt toe. Hoe kan je zonder vlees miljarden monden voeden met voldoende eiwitten? Het antwoord is heel simpel. We moeten ons openstellen voor het eten van insecten.

Insecten zitten boordevol eiwitten en zijn rijk aan essentiële micronutriënten zoals ijzer en zink. Ze zijn qua voedingswaarden vergelijkbaar met vlees en vis en passen perfect binnen een koolhydraatarm dieet. Wanneer we meer insecten eten doen we ook nog iets goed voor de natuur. Ze verbruiken veel minder ruimte dan boerderijen met dieren. Bij ieder hapje insect redden we dus een stukje natuur. Voelt goed toch?

Trend in het buitenland

Je zal je verbazen in hoeveel landen insecten al op het menu staan. Insecten zijn in sommige landen een enorme trend als het gaat om voeding. Sprinkhanen worden gegeten in Mexico, gefrituurde krekels en wormen in Thailand en mieren zijn harstikke populair in Australië. Rond de twee miljard mensen eten regelmatig insecten.

Er zijn meer dan 1900 eetbare soorten. Waardoor het uitputten van insecten bijna onmogelijk is. De populairste eetbare insecten zijn kevers, rupsen, bijen, wespen en mieren. Sommige insecten schijnen verassend lekker te zijn. Termieten blijken naar mint te smaken en krekels naar noten en pindakaas met een asperge achtige nasmaak.

Helaas doet het uiterlijk van insecten ons meer dan de smaak. Maar als je eenmaal over het idee heen bent. Dan geniet jij straks van een water krekel die naar gezouten meloen smaakt.

Zullen we het ooit gaan eten?

Het is een kwestie van blootstelling. Het zal even duren, voordat we de beestjes aantrekkelijk vinden. Het veranderen van culturele gewoonten vraagt nou eenmaal tijd. Om te beginnen zouden we bijvoorbeeld pannenkoeken met insectenmeel kunnen maken. Op deze manier zijn de insecten onherkenbaar en een stuk aantrekkelijker.

Ik zou zeggen probeer en oordeel. Wie weet wil je straks niets anders meer dan een lekker broodje meelworm.

Leave a Comment

Translate »