Menu

Hoe slacht ik kippen? Gemakkelijk en snel!

slachten van kippenAls je kippen met een haan houdt krijgt je soms kleine kuikentjes. Kleine kuikentjes zijn leuk maar er zitten ook haantjes tussen. Teveel hanen geeft problemen. Weiger je als vegetariër te slachten neem dan geen haan. Alsnog krijg je situaties waarin je soms een dier uit zijn lijden moet verlossen. Dit is de eerste keer psychologisch zwaar. Maar zelf als vleeseter mag ik niet hypocriet zijn.

Wil je niet lezen over slachten dan kan je nu alsnog wegklikken. Gelieve geen discussie over vleesconsumptie of andere boehoe’s.

Liever een kip met een goed leven slachten dan ongezond supermarktvlees. Dit geldt natuurlijk voor alle diersoorten! Het houden van dieren heeft vele voordelen. Niet alleen de dierlijke producten maar zij hebben ook nut in andere rollen. Eenden maken lekkende vijvers dicht. De poep van eenden is zo dun dat het scheuren in de bodem dicht. Ganzen houden het gras kort en varkens en kippen zijn ideaal als natuurlijke ploeg. De eerste stap is vaak het houden van kippen. Ik focus me dus eerst op het humaan en correct slachten van kippen. Grotere dieren dan gevogelte en konijnen vereisen ook meer ervaring en gereedschap.

Welke kip kies je?

Kippen moet je een goed leven geven voordat je ze slacht. Respect en dankbaarheid tonen is het minste wat je kunt doen. Een gezond dier geeft ook nog is gezonder vlees. De kippen die worden geslacht zijn onder te verdelen in drie groepen.

 • Legkippen met verminderde productie in het derde jaar. Al is dit sterk afhankelijk van het ras. Oudere legkippen zijn perfecte soepkippen.
 • Jonge haantjes zijn meer geschikt als braadkip.
 • Pure vleeskippen ontraad ik. Pure vleeskippen kunnen niet hun eigen voedsel bij elkaar scharrelen. Ze vereisen veel dure voeding en het is niet permacultuur te noemen. Dit is wel weer te combineren met de Black Soldier Fly.

[yabp 60]

Voorbereiding

Maak een ruimte, snijdplank, emmer en mes schoon. Zorg dat een flinke emmer water kokend klaar staat net voor de slacht. Deze emmer moet groot genoeg zijn om de kip te kunnen onderdompelen. Slacht de kip het liefst in de vroege ochtend voordat die gegeten heeft. Op dit moment is de krop leeg en de temperatuur nog laag.

Slachten

Je vangt de kip en houdt deze stevig vast aan beiden poten. Je hakt met een hakmes of bijltje de kop eraf. Doe dit alleen buiten. Dit is de meest eenvoudige methode die geen ervaring vereist. Schrik vooral niet van de stuiptrekkingen van de al dode kip. Dit zijn pijnloze onbewuste stuiptrekkingen. De kop is er immers af.

Houd de kip vijf minuten ondersteboven vast tot het meeste bloed uit het lichaam is gelopen. Leg de kip nu in het kokende water. Na vijf tot tien minuten haal je de kip eruit met rubberen handschoenen en pluk je de kip zo snel mogelijk. Als dit niet lukt dompel je de kip opnieuw in het hete water. Herhaal de stappen tot je een naakte kip hebt. Snijd nu de anus los en begin bij de staartkant. Trek nu langzaam de ingewanden eruit. Neem je tijd tot alle organen eruit zijn. Verwijder nu als laatste de krop. Dit is soort van opslag van voedsel. Nu kan de kippen worden bereid of verder verwerkt.

Dit slachtproces is moeilijk uit te leggen met tekst. Het beste is dit eenmaal af te kijken en de tweede kip zelf te proberen. Het is verstandig hier niet alleen aan te beginnen.

Goede websites hierover zijn:

Vleesconsumptie

Vleesconsumptie van dieren hoort naar mijn mening bij permacultuur. Dieren die niet meer opleveren, gras omzetten tot voeding of simpelweg uit hun lijden moeten verlost zijn bronnen van voedsel. Deze begraven of op een andere manieren verloren laten gaan is zonde. Het grote punt is dat de vleesconsumptie op het moment bij de meeste mensen te hoog ligt. Het vlees is ook van een zeer bedenkelijke kwaliteit is. Het is een goede vraag hoeveel een persoon nodig heeft. Het is moeilijk te zeggen wat optimaal is. De wereld heeft veel verschillende mensen, diëten en klimaten. Het staat wetenschappelijk niet vast wat juist is. Mijn boerenverstand zegt wel dat goede vleeskwaliteit en de volledige consumptie van het dier het gezondst is. De consumptie van uitsluitend spier, vet en huid van ongezonde dieren uit de bio-industrie lijkt mij niet gewenst. Het wordt zelfs regelmatig beweerd dat orgaanvlees gezonder is. Als je kijkt naar de zogenaamde ”carbon footprint” van vlees is het helemaal een no-brainer de vleesconsumptie te beperken.

Save

3 Comments

 • David Weststrate / 24 augustus 2020 at 08:46

  op dat filmpje geeft die man een slag op de kop zeer onzuiver

  Beantwoorden
 • Ben / 29 mei 2019 at 22:53

  Oké, goeie tip van dat kokende water!
  Ik ga het zo spoedig mogelijk proberen!
  Sta altijd te worstelen, vooral met die slagpennen

  Beantwoorden
 • Loes Weber / 17 oktober 2018 at 10:03

  De link naar ‘Twee andere pijnloze manieren ‘ werkt niet

  Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »