Menu

Het maken van rozenbottelsoep

rozenbottel

Rozenbottelsoep

Dit is een typisch Zweeds gerecht: ”nyponsoppa”. Door de extreme winters en beperkte vruchtbaarheid van het land is het daar een zeer waardevolle plant.

Rozenbottel verzamelen

Was en vries de rozenbottels voor minstens een volle dag in de vriezer. Dit hoeft niet als het een keer echt flink gevroren heeft en de bottels zacht zijn. Dit gebeurt alleen niet vaak meer in Nederland vanwege de klimaatverandering. Haal direct de blaadjes van de vruchten. Vermijd plukken langs snelwegen of waar veel gespoten wordt. Stadsparken kunnen bijvoorbeeld flink bespoten zijn! Voor locaties in uw buurt kun je kijken op de Wildplukwijzer. Alle soorten rozenbottels kunnen worden geplukt, maar wees er zeker van dat het rozenbottel is! Bij twijfel over de juiste determinatie loop je de eerste keer mee met iemand die het zeker weet.

[yabp 102]

Benodigdheden voor rozenbottelsoep:

  • 250gram rozenbottels
  • 1.5 liter water
  • 100 gram suiker
  • halve eetlepel aardappelmeel (of maizena)
  • staafmixer /blender
  • amandelbolletjes
  • slagroom

Bereidingswijze

De schoongemaakte rozenbottels moeten worden geplet of met de staafmixer worden gepureerd. Kook de rozenbottels in het water voor 5 minuten. Voeg langzaam de suiker en aardappelmeel toe. Voeg de slagroom toe net voordat je het nuttigt. Amandelbolletjes horen er oorspronkelijk bij maar ik heb dit zelf niet uitgeprobeerd. Het voelt vreemd aan om suiker toe te voegen aan een soep. Het word een zoete vettige rozenbottelsoep waar de zure rozenbottels wat balans geven.

Rozenbottel gezondheid

Rozenbottel bevat veel gezonde fytonutrienten. Dit zijn stoffen die je in kleine hoeveelheden nodig hebt. Zoals de flavonoiden rutine, catechine en isoquercitrine. Qua vitamines zit er B1, B2, B3, B5, K, E in en het zit boordevol met mineralen. Koper, silicium, zwavel, zink, chroom, chloor, boron, ijzer, kalium. Weest niet verontrust over zink, chroom, chloor en boron het zijn de gezonde versies en niet te verwarren met de giftige stoffen. Door al deze eigenschappen staat het bekend te helpen tegen vermoeidheid, verminderde weerstand, griep en bloedend tandvlees.

Interresante literatuur:

Leave a Comment

Translate »