Menu

Het eten van sparrentoppen!

dennentoppenJe leest het goed de spar is perfect eetbaar. Je kunt de toppen direct rauw opeten waarbij ze een verfrissende lichte zure smaak geven. Het is supergezond en natuurlijk gratis! Niet alleen de top is eetbaar, ook de hars, de zaden en zelfs een gedeelte van de boomschors! Het seizoen is van mei tot juni afhankelijk van het klimaat.

Het herkennen van sparren.

Het herkennen van sparren is vrij eenvoudig. Het is een naaldboom met enkelvoudige naalden. Dit will zeggen dat elke naald apart aan de tak is bevestigd. De naald is plat, driehoekig of vierkant, terwijl de den ronde naalden heeft. Bij wildplukken moet je altijd zeker zijn dat je de juiste boom of plant identificeert anders kun je giftige planten plukken. Bij naaldbomen is dit niet het geval, bijna elke naaldboom is eetbaar en daarom is het een mooie beginnersboom voor wildpluk. Alsnog moet je altijd de eerste keer met een kenner plukken en niet alleen. De reden dat we de spar willen is vanwege de betere citroenachtige smaak ten opzichte van andere naaldbomen.

Hoe gezond zijn de sparrentoppen?

De hoofdreden dat de toppen worden gegeten is vanwege het zeer hoge gehalte aan vitamine C, dat in de noordelijke landen beperkt beschikbaar is in de lente. Ze bevatten ook caroteen, kalium, magnesium en chlorofyl. Ze verhelpen keelproblemen, reinigen het lichaam en binden zich aan giftige metalen in het lichaam.

Recepten met sparrentoppen

Sparrentoppen kun je heel divers gebruiken, pluk daarom niet een handjevol maar minstens een kilo. Natuurlijk pluk je dit niet van één boom aangezien je hem dan kunt beschadigen. Het beste is om maximaal 25% van een boom te plukken en minder van kleine boompjes die nog moeten groeien.

 • Rauw als snack of fijngehakt in een salade. Gebruik niet teveel in een salade het is vrij overheersend!
 • Als thee waarbij je de de zachte groene toppen kneust en je daarna kokend water toevoegt.
 • Als ijsthee waarbij je de citroen vervangt door de zure toppen.
 • Je kunt het gebruiken als kruid, het past perfect in recepten waarbij citroen of rozemarijn wordt
 • Gebruik een halve kilo toppen en een halve liter azijn. Brengt dit tot het kookpunt en laat het vervolgens afkoelen. Je kunt het direct gebruiken maar de smaak versterkt als je het op een donkere plek wegzet voor 1 a 2 maanden. Het makkelijkste is om dit in een (wijn) fles te gieten voor makkelijk gebruik tijdens het koken.
 • Mix het fijngehakt met zeezout voor een gezondere smaakversterker.
 • Kook de sparrentoppen in siroop
 • Gebruik het als smaakmaker tijdens het bierbrouwen
 • Fijngehakt kun je het toevoegen in eigen gebakken brood.

De hars en de boomschors?

Je gelooft het niet maar de hars en de boomschors zijn eetbaar en gezond. De hars kun je gebruiken als kauwgom. Je laat het opwarmen in je mond en vervolgens kauw je er zacht op voor enkele uren. Het is extreem gezond en helpt bij tandproblemen.

De boomschors heeft een binnenlaag net onder de harde schors. Deze slijmerige witte laag is eetbaar. Het geeft niet veel voedingstoffen en wordt beschouwd als oorlogsvoedsel.  Het blijft natuurlijk leuk om het een keer te proberen.

3 Comments

 • Anne Persoon / 9 april 2024 at 18:38

  Er wordt heel veel tegenwoordig verkocht.
  We zijn vergeten hou we moeten wildplukken,waarom kopen als je kan plukken.
  Vroeger is het allemaal begonnen met kruiden en nu gaat men er geld aan verdkenen.

  Beantwoorden
 • Jan van Gilse / 16 maart 2024 at 17:19

  Lang niet elke naaldboom is eetbaar. Larix, maar vooral taxus is zeer giftig en kan dodelijk zijn! Slecht advies.

  Beantwoorden
 • SingingCoyote13 / 14 augustus 2019 at 14:17

  als dit als zodanig is, ik wil wel eens een keer schors uitproberen of denneknoppen. alleen waarom wordt dit alles niet in de supermarkt verkocht ? ik kan me geen enkele winkel herinneren waar ik dit alles ooit in verkoop gezien heb. jammer (den haag overigens)

  Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »