Menu

Hergebruik van oude autobanden.

banden autobanden tractorbandenHet hergebruiken van oude autobanden is de laatste jaren steeds populairder geworden. Van plantenbakken, vijvers, zwembadjes, bouwmateriaal tot standbeelden. De voordelen zijn duidelijke gratis, onverwoestbaar, waterdicht en heel erg sterk.

Waar vind je autobanden?

Je zult verstelt staan hoe makkelijk deze te vinden zijn. Begin op marktplaats, bij boeren, aannemers en de autosloper. Wees kieskeurig en neem het liefst zo breed mogelijke banden. De beste zijn die van grote vrachtwagens, tractors of graafmachines. Deze banden wegen tussen de 100 en 400 kilo per stuk! Autobanden zijn ook leuk maar hebben minder praktisch nut. Overigens vind je deze banden gratis betaal er dus niet voor. De bezorging kan wel geld kosten als je dit niet zelf kunt regelen.

Wat kun je maken met autobanden?

Zoals ik al had gemeld kun je er van alles mee maken! Ze worden het meest gebruikt voor vijvers, bouwstenen, plantenbakken, stootbanden en kunst. Met enige creativiteit kan je altijd zelf dingen verzinnen. Emmers, manden, regentonnen, schommels, slippers, tassen, dakbedekking, portemonnees et cetera! In permacultuur gaat het om het zo efficiënt mogelijk gebruiken van grondstoffen, producten en energie. Autobanden passen perfect in dit plaatje!

Zelf wil ik een regenton maken van autobanden. Ze zijn perfect qua formaat en breken niet in de vorstperiode. Als je de banden stapelt kunnen de zijkanten aan elkaar worden geklemd met rondom bouten. De verbinding moet waterdicht kunnen worden met kit. Op die manier kun je ook putten en heel diepe vijvers maken! Als iemand dat al geprobeerd heeft gelieve reageren!

Nadeel autobanden

De nadelen van autobanden zijn minder duidelijk. Hoe zit het met de gifstoffen, het is bekend dat nieuwe banden veel giftige uitdamping maken. Overigens is dit ook zo bij nieuwe huizen, auto’s en alle andere moderne producten. Vandaar de vaak chemische geur van ”nieuw” bij het openen van verpakkingen. Gelukkig gebruiken we geen nieuwe banden maar zeer oude banden. De grotere banden van vrachtwagens en tractors zijn vaak ouder en veel meer gebruikt. Het is onbekend hoeveel giftige stoffen nog lekken uit banden na jaren gebruik. Al zijn er sterke aanwijzingen dat het alleen giftig is wanneer ze worden verbrand of verpulverd. Oude banden zijn namelijk vrijwel uitgedampt zolang ze maar niet worden verhit. Autobanden worden gebruikt als mulch omdat er dan vrijwel niks meer kan groeien. Door mulchen is het contact oppervlak weer vers en komen de gifstoffen veel sneller vrij. Dan kan het problemen veroorzaken. Al zou elk weldenkend mens niet willen mulchen met autobanden…

Om geen risico te lopen zou ik autobanden alleen gebruiken voor kruiden en minder vaak gegeten groentes. Plant dus geen aardappels, knollen of wortelgewassen. Het zelf gekweekte voedsel zal uiteraard alsnog gezonder zijn dan voedsel verbouwd naast de snelwegen. Voor wateropslag zijn ze erg geschikt ze blijven koel wat de uitdamping drastisch verminderd.

Upcycling

Het gebruik van oude banden is een vorm van upcycling. Hierin hergebruik je een vrijwel waardeloos product dat door de samenleving als afval wordt beschouwd. Bekende producten die worden gebruikt zijn flessen, pallets, banden, gebruikt hout en plastic verpakkingen. Het is geweldig om goedkoop te tuinieren met creativiteit!

[yabp 65]

1 Comment

  • Pim / 16 april 2018 at 15:56

    Wat grappig dat je zoveel dingen kan doen met oude autobanden. Erg creatief hoor. Vergeet niet dat je oude autobanden ook netjes kan inzamelen. Dan ben je er niet alleen vanaf, maar het is ook nog eens goed voor het milieu.

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »