Menu

Hergebruik van hout

houtHergebruik van hout is zeer duurzaam. Het is goedkoop en er is zelfs veel gedroogd hardhout te vinden! Het nadeel is: er zit meer werk aan dit hout. Het is namelijk in de vorm van ouderwetse meubels, pallets en enkele plankjes.

Hergebruiken van hout

Het hergebruiken begint met eerst oud hout te vinden. Hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden:

  • Op marktplaats zoeken naar oud hout, gratis meubels en parket vloeren.
  • Pallets verzamelen; hier zitten soms hardhouten pallets tussen.
  • Helpen bij sloophuizen of vervallen boerenschuren
  • Afvalcontainer bedrijven
  • Oude treinwagons.
  • Gemeentedump
  • Drijfhout
  • Vriendenkring laten helpen, veel mensen hebben nog een plankje of een oud meubelstuk.
  • Nieuw hout dat anders wordt versnippert. Dit is vaak vreemd gevormd hout of een enkele boom. (al is dit geen hergebruik).

Dit hout heeft soms emotionele waarde, beschadigingen en verouderde uitstraling. Dit is erg gewild. Een mooie dienst is het omzetten van oude meubels van overleden familiegenoten tot moderne meubels. Let wel op waar het hout vandaan komt: oud hout kan loodverf hebben. Spoorbielzen worden zelfs beschouwd als chemisch afval! Neem ook kleine takken en half rot hout mee, dit kan perfect worden verkocht als goedkoop brandhout.

Houtprijs

2329g1

De houtprijs is door de jaren heen steeds meer gestegen door ontbossing, regulatie, hogere vraag, groene energie, inflatie, olieprijs en verwoestijning. Met name hardhout stijgt in prijs, dit zijn grote redenen om efficiënter om te gaan met hout. Dit is overigens waar voor alle grondstoffen. Europees eikenhout kost tegenwoordig al tussen de 2000 a 4000 euro per m3. De prijzen variëren sterk vanwege de grote kwaliteitsverschillen die bij hout voorkomen.

Houtproducten

Van gebruikt hout kun je van alles bouwen, maar de restjes zijn ook nuttig. De zoektocht is altijd naar hardhout.  Zachthout is ook geschikt, maar minder voor kwaliteits design meubels. Je kunt er wel overdekt een tuinmeubel van maken zoals ik hier heb gedaan. Het zaagsel gaat in een zaagsel stove, of voor in de biochar stove. Je kunt het als mulch begraven of als ondergrond voor huisdieren. Zelf raad ik het niet aan pallets ervan te persen. Je hebt daarvoor een dure machine nodig en de handmatige manieren zijn absurd traag. Dit is alleen efficiënt bij duizenden kilo’s zaagsel.

Palletmeubels

Palletmeubels zijn recent populair geworden. Het is goedkoop en eenvoudig. De trend is zo hip geworden dat er ook muren, wijnrekken en mozaïeken zijn gemaakt van pallethout! Je kunt hier lezen hoe ik mijn pallets eenvoudig demonteer.

Steigerplank

Steigerplanken hadden veel voordelen: gebruikte waren goedkoop, groter en echt gebruikt. Tegenwoordig is de vraag zo groot dat nieuwe planken worden beschadigd zodat ze lijken op steigerplanken. Dit is geen recycling of upcycling. Jammer!

Naambordjes

Naambordjes worden wel eens gemaakt van een enkel stukje hardhout of een plakje hout met natuurlijke randen. Met een bovenfrees, beitel of houtgraveermachine kun je er een naam in maken. Het is gewild en verkoopt goed. Voor op het bureau of een grotere voor in de voortuin.

Snijplanken

Snijplanken verkopen eenvoudig en zijn relatief makkelijk te maken. Je hebt de hoogste kwaliteit van hardhout kopshout, daarna van langshout en als laatste zachthout. Zachthout is meer geschikt voor kaasplankjes en je zult snel veel diepe snijsporen zien van scherpe messen. Zorg ervoor dat de afwerking van een eetbare olie is, zoals notenolie.

Pen blanks

Pen blanks zijn kleine stukjes hout die met een draaibank kunnen worden gedraaid tot speciale pennen. Dit gebeurt veel voor luxe pennen als geschenk. Deze blanks hebben een afmeting van 19 x 19 x 150mm. Deze afmetingen zijn perfect voor resthout met een mooie nerf.

Fijnhouthandel

Een fijnhouthandel handelt in kleine stukjes hout vaak van restpartijen voor hobbyisten en meubelmakers. Vaak gebruiken ze restpartijen maar het hergebruiken van hout kan natuurlijk ook. Dit hout is soms zelfs meer waard door zijn verweerde uiterlijk.

[yabp 82]

Leave a Comment

Translate »