Menu

Goedkope maaltijden met een kleine footprint!

ecologische footprintWat wij eten heeft een grote invloed op onze footprint. Voornamelijk vlees en zuivelproducten belasten de aarde, omdat niet iedereen direct vegan wilt worden ga ik eens uitzoeken welke maaltijden goedkoop, gezond en ook nog eens milieubewust zijn! Qua smaak kan ik natuurlijk niet voor de lezer oordelen.

Wat is erg vervuilend?

Misschien vraag je je nu af footprint? Jazeker jouw ecologische footprint! De term wordt het best uitgelegd op Wikipedia met ”De ecologische footprint is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Het gaat om een hypothetisch getal, gemeten in mondiale hectares.”  Deze footprint willen we dus zo klein mogelijk maken en daarom de vraag wat is vervuilend?
Het meest vervuilend is drievoudig verpakt voedsel. Verpakkingen zijn een van de grootste boosdoener wat vrij voor de hand ligt. Daarna zijn rund, lam, varken, kaas, koffie en fazant uit de supermarkt grote vervuilers. Diegene die dit thuis produceren hebben een veel lagere footprint. Zelfs een koe voor eigen gebruik waar je geen voedsel voor inkoopt is veel ecologischer, ondanks dat rund de grootste vervuiler blijkt te zijn.
Eigenlijk is het vrij eenvoudig om deze producten grotendeels op te geven! De kwaliteit ervan is in de supermarkt toch al niet erg hoog. Andere logische tips zijn koop lokaal, verspil niks, probeer zelf te produceren en wildplukken. Dit klinkt allemaal goedkoop dus dat is mooi. Wat minder bekend is dat bier, koffie, frisdrank, zuiveldranken, appelsap etc allemaal vrij vervuilend zijn door vervoer, productie en verpakking. We moeten dus overschakelen naar water en kruidenthee!

Verschillen tussen eters?

Omdat veel vlees en kaas dus erg vervuilen is leek het me dat vegans veruit de laagste footprint hebben. Dit klopt grotendeels al kopen zij gemiddeld meer exotische producten. De verschillen tussen een veganistisch dieet en een dieet waarin kip, konijn en lokale vis worden gebruikt zijn vrij beperkt! Dit is goed nieuws voor de vleeseters! Als je eigen gefokt vlees eet is dat natuurlijk nog veel beter. Overconsumptie is ook een grote factor die bijdraagt aan de footprint.

Maaltijden

Ik zocht wat maaltijden die mij wel lekker, gezond of goedkoop leken! De recepten kun je overal op het internet vinden al heb je die denk ik niet nodig! Zoals je ziet zijn er veel recepten erg ecologisch.

  • Roerbak groenten met aardappelschijfjes en drumstick.
  • Erwtensoep met gerookte kip
  • Groenten met ei quiche
  • Alle pasta maaltijden met vis en beperkt kaas.
  • Gebakken ei met ui en groentes
  • Kip, patat met appelmoes en doperwtjes.
  • Gebraden eigen konijn met ui, wortel en andere groentes.
  • Veganistische groentesoep

Een leuke site voor recepten is eat low carbon!

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Translate »