Menu

Gezond voedsel vereist een gezonde bodem!

gezonde bodem (Met toestemming van Permacultuurnederland geherpubliceerd.)

gezonde bodemHoewel het op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende onderwerp lijkt, is er bijna niets zo belangrijk als de grond onder onze voeten en hoe we die behandelen. Hoe wij onze grond behandelen, heeft een directe impact op de kwaliteit van ons voedsel en daarmee op onze eigen gezondheid en de kwaliteit van ons leven. Zie het enorme verschil in voedingswaarde tussen planten die worden gegroeid op gezonde, levende bodems en planten die op dode bodems met kunstmest en veel gifstoffen worden gegroeid. Bron van de tabel: Boek “Op je gezondheid” van (huis)arts Dr. H.C. Moolenburgh

Deze prachtige documentaire, Dirt! The Movie, die terecht overladen is met prijzen, laat in 80 minuten het belang van gezonde gronden zien en legt helder uit hoe je zelf kunt zorgen voor levende, gezonde bodems. Eigenlijk zou iedereen deze documentaire in ieder geval 1 keer moeten bekijken. Prachtig gemaakt, inspirerend en buitengewoon leerzaam. 😀

Binnen de permacultuur en biologisch dynamische landbouw is de bodem een zeer belangrijk onderwerp omdat de gezondheid van de bodem aan de basis ligt van al het andere leven in het ecosysteem en het voedsel wat daaruit geoogst wordt. De kwaliteit van het voedsel heeft een directe impact op de gezondheid van de mensen die dat voedsel eten. Gezond en lekker eten begint met gezonde levende bodems. Hoe hebben we ooit kunnen geloven dat het een goed idee was om ons voedsel te groeien met behulp van gifstoffen?
Als je niet goed voor de bodem zorgt, zul je nooit een gezond ecosysteem kunnen opzetten. Maar hoe zorg je voor een levende bodem? Hoe herstel je een bodem die geen bodemvoedselweb meer heeft door jarenlang gebruik van pesticiden en kunstmest? En bovenal: wat leeft er in een bodem en wat is de functie van al die organismen?

HetBodemvoedselweb250-212x300Je krijgt een antwoord op al die vragen in Het bodemvoedselweb alle kleine beestjes helpen, de vertaling van de bestseller Teaming with Microbes. Na het lezen van dit boek weet je dat alle kleine beestjes helpen.

Slimme tuiniers weten dat de bodem allesbehalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven – niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. De bodem onder onze voeten is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten.

Het boek is onder meer te bestellen bij bol.com. Met hartelijke dank aan Marc Siepman voor de vertaling! Marc heeft zelf ook een interessante site – Gevoel voor Humus – waar mensen ook een boel nuttige informatie kunnen vinden over het belang van een gezond bodemleven en hoe je dit praktisch voor elkaar krijgt. En bekijk ook de cursus Humisme eens!

Na het zien van deze film en het lezen van dit boek over de bodem zul je nooit meer hetzelfde naar de grond kijken. En voor al die mensen die graag een steentje willen bijdragen aan het verbeteren van de wereld, begin bij de grond onder je eigen voeten!

Aanverwante informatie:
-) Boek – Op je gezondheid! – door (huis)arts H.C. Moolenburgh
-) Boek – Het Bodem Voedselweb
-) Website Dirt! The Movie
-) Website Marc Siepman – Gevoel voor Humus
-) Gratis Cursus Humisme

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Comment

Translate »