Menu

Mijn 9 favoriete eetbare bodembedekkers.

bodembedekkerDe bodem is bezaaid met voedsel. In de natuur moet je het alleen kunnen herkennen. Er zijn vele mooie plantjes die de bodem bedekken. Sommigen zijn eetbare bodembedekkers. Zij maken de tuin levendig. Geschikt voor onder bomen of in de strijd tegen gras en onkruid. Het belangrijkste is dat de meeste gewassen die hier besproken worden weinig hulp nodig hebben. Als een plant sterk woekerend is kan deze het beste in een bak worden geplant. Een oude badkuip ingraven met een stenen ring erom beperkt het woekeren. De uitlopers kunnen hierdoor geen aarde vinden.

Eetbare bodembedekkers

  • Bosaardbei (Fragaria vesca)
  • Hondsdraf (Glechoma hederacea)
  • Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)
  • Wilde Tijm (Thymus serpyllum)
  • Daslook (Allium ursinum)
  • Munt (Mentha)
  • Kruipende rozemarijn (Rosmarinus lavandulaceus ‘Capri’)
  • Oregano (Origanum vulgare)
  • Pompoen (Cucurbita)

Bodembedekkers zijn handig als kruid, groente en thee. Ze vereisen weinig moeite. Vaak hoef je alleen maar te oogsten. Vooral hondsdraf en munt hebben de neiging te woekeren. Dus oogst regelmatig!

[yabp 49]

Bosaardbei

De bosaardbei is de inheemse natuurlijke soort van de aardbei. De planten groeien met weinig hulp op zandgrond met wat compost in de zon met schaduw. Ze groeien ook goed op lichte klei of turfgrond. Het blad en de schijnvrucht kunnen gegeten worden. De aardbei vermenigvuldigt zich het beste door horizontale uitlopers die eenvoudig te stekken zijn.

Hondsdraf

De meeste mensen hebben het gezien maar weinigen herkennen het. Het plantje heeft mooie violette bloemen in de vroege zomer. Het is gemakkelijk te kweken en te stekken. Het is het een tegengif voor brandneteljeuk. Lekker voor kruidige thee of als smaakmaker in roerbak groenten en zelfs voor de bierbrouwerij!

Lievevrouwebedstro

Mooi woekerend gaat hij als winterharde plant door de tuin! De  zachte zoete geur geeft een fijne atmosfeer in de tuin. De inheemse plant houdt van de schaduw en luchtige rijke grond. Zijn uitlopers zijn makkelijk te stekken, maar je kunt hem ook gewoon laten woekeren. De plant kun je niet in grote hoeveelheden eten, maar is geschikt voor in thee of voor de wijnmakerij.

Wilde Tijm

Dit mooie plantje is best zeldzaam geworden. Met zijn prachtige paarse bloemen lokt het honingbijen en vlinders. Wilde tijm is gezond en kan gebruikt worden in salades, thee en stoofpotten.

Daslook

Helaas steeds zeldzamer geworden in de Benelux. Het staat inmiddels op de beschermde lijst. Het stimuleren van deze plant is nodig. Het heeft een milde gemixte smaak van ui en knoflook. Wees er zeer zeker van dat je te maken hebt met daslook, want het blad lijkt op dat van het giftige lelietje-van-dalen.

Munt

Muntplanten zijn sterk woekerende. Er zijn vele soorten en ondersoorten zoals citroenmunt ,pepermunt, ananasmunt en bananenmunt. Allen hebben een verschillende sterke geur. Geschikt voor snoep,thee, tandpasta, salades, sapjes en om mondgeur te maskeren. Zelf heb ik geen last van het woekeren, er zijn zoveel toepassingen, ik heb nooit teveel muntplanten.

Rozemarijn

Dit is een laagblijvende kweekvorm van de rozemarijn. Een winterharde plant die vaak word gebruikt in vleesschotels en op de aardappels. Een klein aantal planten is voldoende om altijd verse rozemarijn in huis te hebben. De violette bloemen staan ook nog eens mooi in de tuin.

Oregano

De plant is bekend vanwege zijn gebruik in de Italiaanse keuken, maar kan ook in Nederland worden gekweekt. Zet hem wel in de volle zon en omringd door stenen die warmte vasthouden. Onder glas of tegen een huismuur is ook een optie. Dit is nodig omdat de plant anders weinig smaak heeft. Zet oregano op droge arme grond. Klei of turf is te nat.

Pompoen

Dit gewas vereist wat meer werk maar kan een heel grote oogst creëren. De pompoen en de zaden zijn eetbaar. Rauw, in soep, als gekookte groente of in jam is het allemaal lekker!

 Ken jij andere eetbare bodembedekkers? Deel het met ons!

Interessante literatuur:

Leave a Comment

Translate »