Menu

Eet gezond met zevenblad en vogelmuur !

zevenblad saladeZevenblad staat bekend als vreselijk lastig onkruid. Je raakt het nooit helemaal kwijt uit je tuin. Maar zie het eens anders. De jonge blaadjes die net opkomen zijn heel lekker. Je kunt ze in allerlei gerechten verwerken: salade, soep, stamppot, groentetaart. Net aten we een heerlijke salade bij de avondmaaltijd. Een salade met zevenblad, vogelmuur en madeliefjes. Ja, zevenblad en vogelmuur, onkruid?  Het is een geweldige, veelzijdige groente! Ik ben blij dat die groente zomaar overal groeit.

Zevenblad en vogelmuur

Je kunt zevenblad herkennen aan de bladvorm, samengesteld uit zeven bladen. De eerste blaadjes ervan hebben echter vaak maar drie delen. Later in het jaar komen er bloemen. Schermen van kleine witte bloemetjes verschijnen op hoge stengels tussen de bladen. In mijn tuin groeit er niet veel van. Maar in dit gemeentelijke groenstrookje (zie foto bovenaan), vlak achter mijn huis, staat een heleboel. Ik weet wel waarom daar zo veel staat. Ruim een jaar geleden zijn er wat bomen gerooid. Die zijn versnipperd. Al die snippers zijn daar neergegooid. Zevenblad groeit daar graag op.

Vogelmuur is een veel voorkomend plantje. Grote kans dat het ook in jouw tuin staat. Of eigenlijk ‘door je tuin kruipt’. Het heeft liggende slingerende stengeltjes. Zo bedekt het al gauw een flink stuk grond. Aan de stengeltjes draagt het kleine heldergroene blaadjes. Hier en daar laat het een heel klein bloemetje zien, als een wit stralend sterretje. Bij donker weer houden die bloemetjes zich meestal dicht. Maar het plantje groeit zowel in zon als in schaduw. De naam ‘vogelmuur’ heeft het gekregen omdat vogels (ook kippen) het graag eten.

zevenblad salade

Gezondheid

Door nader onderzoek kwam ik er achter dat beide planten geneeskrachtig zijn Een aftreksel van vogelmuur werkt tegen winderigheid, is laxerend en vochtafdrijvend. Uitwendig is het een goed middel tegen jeukende huidirritaties. Zevenblad helpt bij nier- en blaasproblemen en is rustgevend. De Latijnse naam van vogelmuur is ‘stellaria media’, die van zevenblad is ‘aegopodium podagraria’.

Vogelmuur en zevenblad salade

Ik verwerk deze wilde planten het liefst in salade, lekker kruidig en vol vitamine C. Zoals ik al vertelde pluk ik er wat madeliefjes bij. Alles wat je buiten geplukt hebt moet je goed wassen. Dan de kruiden fijnsnijden en mengen met een slasaus naar smaak krijg je een perfecte zevenblad salade. Doe er desgewenst ook plakjes gekookt ei door. Verdeel het over de bordjes, leg er voor ieder wat madeliefjes op en geef er geroosterd brood bij. Dat is genieten! Vogelmuur kruipt elk voorjaar weer door mijn tuin. Zevenblad zal er misschien niet altijd even veel blijven groeien in de groenstrook. Ik geniet er zo veel mogelijk van nu het kan. Afwisselend verwerk ik het in salade en groentetaart. En misschien kook ik een soep met de combinatie brandnetel en zevenblad. Dat lijkt me lekker met gefruite ui en knoflook erdoor. Opdienen zoals Franse uiensoep met stokbrood met kaas van onder de grill? Laat ik dat proberen.

Dat groenstrookje, misschien kan dat in de toekomst wel meer lekkers gaan opleveren. Ik wil er namelijk een ‘pluktuin’ van gaan maken. Daarover vertel ik je een andere keer.

-Inge-
Bekijk mijn blog hier :Curadura

Interresante Literatuur:
Het is groen en het geneest, Karin Hubbeling
De kleine dokter, A.Vogel
Herkenningskaart Wildplukken Auteur: Peter Kouwenhoven
Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding

5 Comments

 • Inge Leonora-den Ouden / 17 juni 2015 at 19:47

  Jammer dat het seizoen om vogelmuur en zevenblad te eten nu voorbij is. Het zevenblad bloeit nu (half juni) wel mooi: grote witte bloemschermen op lange stelen. De bladen zijn echter taai geworden.

  Beantwoorden
 • Beh3Erd3r / 18 mei 2015 at 22:18

  Ben zelf ook compleet fan van groentesoep. Geen andere soep komt in de buurt voor mij 🙂

  Beantwoorden
 • janna / 18 mei 2015 at 22:16

  Maak ik ook wekelijks zo’n soepje brandnetel,zevenblad beetje look zonder look ,blaadje zuring erbij smaakt altijd heerlijk wel natuurlijk eerst ui en knoflook fruiten en als je dan alles fijn maakt met de staafmixer kun je nog een rauw ei met een beetje koffiemelk toevoegen smaakt het ook nog heerlijk romig.

  Beantwoorden
  • Inge Leonora-den Ouden / 17 juni 2015 at 19:49

   Janna, ik vind soep juist het lekkerst als er nog herkenbare stukjes blad in zitten. Geen staafmixer voor mij. Maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

   Beantwoorden
   • Beh3Erd3r / 18 juni 2015 at 20:55

    Ik herken ook graag de stukken in een soep!

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »