Menu

Een gratis geweldige wegwerp zaagbok maken.

Wegwerp zaagbokZelf een zaagbok maken in het bos of voor een stookseizoen heeft veel voordelen. Deze zaagbok wordt gemaakt in een half uur met het juiste gereedschap. Na het stookseizoen maak je van de zaagbok brandhout. Dit bespaart ruimte en geld. Je hoeft geen zaagbok te kopen of planken! Het enige wat je nodig hebt is een boor, kettingzaag en vier schroeven. Een houten zaagbok is ook nog eens een stuk veiliger dan stalen bokken. Staal kan de ketting beschadigen of zelfs laten breken. Het werken met rondhout is fijn. Het vereist minder precisie en je zult verrast zijn van de kracht van rondhout. Rondhout is vijftig procent sterker dan vergelijkbaar planken. Dit komt omdat de vezels doorlopen in rondhout. Het tweede grote voordeel aan rondhout is, dat het geen energie verslindende stappen is ondergaan. Een zagerij, drogerij en vervoer zijn allen energie verslindende processen.

Voordelen van een zaagbok

De voordelen van een zaagbok is dat je een goede houding aan kan nemen. Je leunt niet voorover en je kan de zaag laten rusten op het hout. Dit maakt het lichter voor je rug. Druk ook niet de kettingzaag door het hout. Laat de zwaartekracht en de ketting zich door het hout zagen. Forceren is gevaarlijk. Het is ook nog eens sneller aangezien je meerdere stammen tegelijk zaagt en ze in dezelfde lengte zaagt. Blokken van dezelfde lengte stapelen eenvoudig.

Een zaagbok maken

zaagbok

Voor een zaagbok heb je nodig:

Begin met het kappen van een boom. Dit kan elk soort boom zijn zolang het maar een mooie stam met een lenge van twee meter. Dennenhout is de beste optie. Mooi recht en goedkoop. Om de stam te delen zaag je een rechte oppervlakkige zaagsnede. Dit herhaal je tot stam doormidden is. Ijzeren wiggen zijn ook geschikt om de stam te splijten. Dit scheelt veel tijd.

Boor nu aan beiden uiteinden van de stam gaten. De gaten moeten aan de ronde kant van de stam onder een hoek van 45 graden. De poten moeten gemaakt worden van sterk taai hout. Het beste is hiervoor Essen (Fraxinus excelsior), Robinia (Robinia pseudoacacia) en eik (Quercus). Zoek vier rechte takken uit van minimaal vier centimeter dik. Snijd de bast eraf en maak het passend. In mijn geval heb ik een kant vastgenageld aan een boomstam. Dit maakt het stabiel voor zwaardere stammen. Nu de bok op poten staat verbind je de poten met een tussenlat.Het gemaakte A-frame is een sterke lichte constructie. Boor nu zes of acht gaten met een onderlinge afstand van dertig centimeter. De hoek moet ruwweg veertig graden zijn. Maak stokken van 35 centimeter passend. Een paar reserve stokken zijn fijn omdat ze na veel gebruik beschadigd raken door de zaag. Bij mijn zaagbok kan je duidelijk de kettingzaag sporen zien. Dit is niet erg al is deze bok in zijn tweede stookseizoen. Wij hebben plaats zat en hij heeft buiten overwintert.

Gebruik van deze zaagbok

zaagbok

De zaagbok kan vrij zwaar belast worden als de poten van taai hout zijn. Ik plaats de zwaardere kant van de takken allen een kant op. Daarna zaag ik dunste takken aan de linkerkant eerst. Zaag daarna aan de rechterkant tot je tussen de spijlen zaagt. Bij veel lichtere takken is een spanband fijn om de takken bij elkaar te houden tijdens het zagen. Een zwaar houten blok met touw is ook een mogelijkheid. De dunste takken kunnen met een snijdbijl worden fijngehakt, hiervoor is geen kettingzaag nodig. Hieronder is een video te zien van de bouw van een kleinere zaagbok. Al zie ik in mijn ontwerp in de praktijk meer nut. Zijn bok is natuurlijk wel een stuk mooier. De precisie die hij gebruikt is in de praktijk totaal onnodig.

Veiligheidskleding en gereedschap

Het werken in het bos met zwaar gereedschap vraagt om beschermende kleding. Juist de amateurs zonder bescherming zijn de risico groep. Door gebrek aan ervaring of conditie worden fouten snel gemaakt. Wuif dit risico niet weg omdat je video’s ziet van mensen zonder bescherming. Bescherming is bijzonder goedkoop, de dokter en arbeidsongeschiktheid zijn dit niet. Een zaagbroek, een veilige kettingzaag, een zaaghelm, werkschoenen en gehoorbescherming zijn geen overbodige luxes. Een ketting kan breken een kettingzaag kan door zijn kracht omhoog schieten. Lees de handleiding en koop geen kettingzaag uit de doe-het-zelf winkels. De beste keuze is  een profesionele Stihl of een Husqvarna tweedehands van een hobbyist. Deze zagen zijn vaak nauwelijks gebruikt. Voor mensen zonder ervaring is 2 a 3 pk met een zaagblad van 30 centimeter ruim voldoende. Mensen met ervaring hebben mijn advies natuurlijk niet nodig.

 Interessante literatuur:

Save

Save

1 Comment

  • Henk / 21 september 2023 at 16:00

    Slim gedaan! Ga ik ook eens proberen, altijd handig voor wanneer je met de kettingzaag aan de gang gaat.

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »