Menu

Een eigen visvijver graven met de hand?

visvijver
In Europa bestaat de viskweek al sinds de middeleeuwen waarin handelaren, adel en landheren een vijver lieten uitgraven om vis te kweken. Dit was in de tijd dat gasten vaak in grote getallen op bezoek kwamen in bijvoorbeeld een herberg. Er was nog geen vriezer en dit was een van de opties om altijd genoeg vers voedsel in bezit te hebben
.

Locatie

De locatie van een natuurlijke vijver is erg belangrijk. Het minste werk is vaak op de laagste plek van het landschap, als je dit niet zeker weet in een groot gebied kun je dit bekijken via google maps. Als je de locatie hebt besloten graaf je testgaten. Als je grondwater vind op maximaal 2 meter diepte kun je een grondwater vijver maken. Zoniet heb je materiaal nodig om de vijver watervast te maken. Dit kan met klei of met vijverfolie, de laatste optie is eenden of varkens. Deze dieren maken de grond waterdicht met hun mest en de vorm van hun poten. Er is veel informatie over te vinden op de engelse term”gleying”. Tot slot, Zoek uit voordat je graaft welke leidingen erin de grond liggen en of een vergunning nodig is in jouw gemeente!

[yabp 32]

Graven

Graven is zeer zwaar werk. Dit werk word drastisch verlicht als je de grond niet hoeft te transporteren met een kruiwagen. Een aanhangwagen lenen is het voordeligst. Je kunt zonder transporteren ruwweg 4 kuub zand of 1 kuub klei per dag met de hand graven. Halveer deze verwachting als je dagelijks gaat graven. Voor zand gebruik je een schop en voor klei een spade waarbij halfvolle scheppen blessures voorkomen. Graaf rustig en het liefst met een team! Het huren van machines om 100m3 te graven en de grond af te voeren kost ruwweg 2000 euro. Neem er rekening mee dat 100m3 graafwerk 125 tot 150m3 afvoer betekent. De grond is namelijk na het graven niet meer compact. Je kunt mijn graafwerk hier zien.

 

Zoals je in de video kan zien graaf ik verticaal, dit is omdat we het zand direct nodig hebben. Beter is het graven in een omgekeerde trapeze vorm om verschillende dieptes te hebben in de vijver. Dit helpt toekomstige waterplanten en dieren.

Waterplanten

Voordat waterleven mogelijk is moet de balans in de vijver worden hersteld die verstoord is door het graven. Vaak zijn het algen die problemen geven door teveel voedingstoffen in het water. Dit geldt niet voor vijvers met folie waarin er juist weinig voedingsstoffen aanwezig zijn. Het algenprobleem lost zich vaak vanzelf op. Geef het tijd en introduceer lokale waterplanten uit de regio. Belangrijke planten zijn de zuurstofgevende waterplanten zoals waterpest, hoornblad, fonteinkruid deze helpen de balans in het water en geven algen minder kans. Eenden, ganzen en vissen zijn ook gebaat bij kroos wat erg voedzaam is en schaduw geeft. Extra informatie is te vinden op Tuinvijvers En Waterplanten en Nut van waterplanten.

De eenvoudigste vissen.

Er zijn vele vissoorten die men kan kweken in een visvijver of visbak. Zodat men altijd verse vis kan vangen en weet dat het water niet vervuild is met zware metalen. Het is belangrijk om te kijken wat het beste geschikt is voor jouw situatie. Vragen die je jezelf moet stellen zijn;

• Eenvoudig te kweken?
• Eenvoudig te vangen?
• Vind ik deze vissoort lekker?
Om vissen te kweken is het verstandig om een grote vijver uit te graven onder het grondwaterpeil zoals gedaan werd in de middeleeuwen. Een duurdere optie is vijverfolie of klei gebruiken om een waterdichte vijver te creëren. De voordelen van een grote vijver zijn groot weinig tot geen onderhoud, de vis groeit vanzelf zonder toegevoegd voedsel en het ziet er mooi uit. Geschikte vissen hiervoor zijn bijv;
• Meerforel (Salmo trutta lacustris)
• Karper (Cyprinus carpio)
• brasem (Abramis brama)
• Snoekbaars (Stizostedion lucioperca)
• De grootkopkarper (Hypophthalmichthys nobilis)*
• Graskarper (Ctenopharyngodon idella)*
• Kanaalmeerval (Ictalurus punctatus)
• Flathead catfish (Pylodictis olivaris)
*plant zich niet voort in ned vijvers maar groeit tot grote vissen

Vissen kunnen ook soms gecombineerd worden met andere vissen die elkaar niet eten en niet dezelfde voeding hebben om concurrentie in voedingssoorten te voorkomen. Voor de vijver is een karper of forelsoort vaak het makkelijkste graskarpers & baars zijn eenvoudig te groeien. Besef wel dat graskarpers veel graten hebben en als minderwaardig vlees word beschouwd. In Oost-Europa wordt het weer gezien als delicatesse voor de kerst….

De kleinste visbak om in te kweken is een badkuip, deze manier wordt veel gebruikt bij ‘aquaponics’ systemen. hierin word het water rond gepompt door 2 bakken. 1 gevuld met vis en de tweede met planten. De vis wordt gevoed en creëert mest waarvan de planten leven, de planten zuiveren dit water wat vervolgens wordt teruggepompt naar de vissen. De grote voordelen van dit systeem is laag watergebruik, hoge opbrengsten maar hogere investeringen & meer werk. dit is alleen een goede optie als vissen of tuinieren je hobby is!
De beste vissen voor aquaponics met kleine kuipen goudvissen en guppy’s. Als men zeer grote kuipen heeft zijn meervallen ook een optie.

Bescherming v/d vis
Hoe kan je je vissen beschermen tegen roofdieren, hoe voorkom je dat je vissen worden opgegeten?
Helemaal voorkomen is moeilijk maar je kan de kans verminderen door veel waterplanten te planten en geen ondiepe delen in de vijver te hebben waar de vis eenvoudig ten prooi valt.
Opties die minder goed werken zijn beelden van reigers, netten of schrikdraad. Het net werkt deels maar katten en reigers zijn het vaak te slim af. Die vissen door de gaten heen!
Een duurdere oplossing is de scarecrow die effectief is maar duur.

Interessante Literatuur:

kweken met zeewatervissen
medisch handboek voor vissen
praktische vijverwijzer
planetcatfish
hobbykwekers

.

Save

Leave a Comment

Translate »