Menu

Duurzaam schilderen, kan dat?

duurzame schilderen

Bovenstaande krijg ik vaak te horen als ik vertel wat ik doe. Ik heb al jarenlang een schilderbedrijf waar ik me heb toegelegd op een duurzame manier van schilderen.  De meeste van mijn klanten waar ik het gesprek mee aanging toen ik de omschakeling maakte van synthetische producten  naar duurzame producten, vroegen me slechts twee dingen.

Ten eerste: is het duurder? en ten tweede: hoe is de kwaliteit?

Nou zijn die vragen allebei gunstig te beantwoorden en dus was het voor bijna geen enkele van mijn klanten een moeilijke keuze. Want, wees nou eerlijk, als het in prijs en kwaliteit niet onder doet voor een niet-duurzame verf, waarom zou je dan niet met “groene verf” schilderen. Inmiddels is er een kentering aan de gang in het denken van mensen, de zogenaamde transitie is een feit.

In een recentelijk onderzoek van duurzaam bedrijfsleven  kwam naar voren dat ruim 40 % van de consumenten duurzaamheid in zijn of haar keuze laat meewegen. Helaas moet ik constateren dat de schilderswereld nogal conservatief is. Dat was voor mij dan ook reden om met een aantal vakbroeders de landelijke vereniging SCHILDERSVANNU op te zetten. Een enthousiaste club schilders die allemaal met passie voor hun vak en een groot hart voor duurzaamheid  de markt proberen open te breken. Dit doen zij onder andere door middel van kennisdeling en scholing.

Zo heeft de jonge generatie schilders van het Nimeto schildersonderwijs in Utrecht afgelopen jaar een module duurzaam schilderwerk gevolgd, welke door de SCHILDERSVANNU is ontwikkeld. Daarnaast hebben we de afgelopen twee jaar op de schildersvakbeurs gestaan . De eerste keer met een bio based plein, waar schilders konden schilderen, in plaats van met een goodiebag langs door mannen in pak bemande stands te lopen. Binnenkort openen wij, bij het ICDUBO in Rotterdam, een permanente tentoonstelling over duurzaam schilderwerk in samenwerking met zes fabrikanten van duurzame verf. Ook zullen daar op regelmatige basis workshops worden gegeven met betrekking tot het onderwerp duurzame afwerking.

Echt duurzaam schilderen

Helaas gaan de meeste mensen, vaak uit onwetendheid (zie de kop van dit schrijfsel), nog maar al te vaak naar de grote bouwmarkten en gaat men vaak af op merknamen. Deze hebben inmiddels allemaal de term duurzaamheid op slinkse wijze weten te koppelen aan hun producten. Onder andere door bijvoorbeeld zelf een mooi eco labeltje te maken. En ook als is de gemiddelde consument tegenwoordig mondig genoeg,  blijkbaar laten we ons nog te vaak een rad voor de ogen draaien.

Een van de meest foute aannames die veel mensen ( ook in de schildersbranche) doen, is te geloven dat watergedragen verf niet synthetisch is, of dat deze verf beter zou zijn voor het milieu. Watergedragen verf zegt echter alleen iets over het oplosmiddel dat er voor zorgt dat de verf smeerbaar blijft.

Oftewel het is zeker beter voor je, je wil tenslotte geen terpentinedampen inademen. Maar om te claimen dat alle watergedragen verven niet synthetisch zijn is pertinente onzin. Alleen de  zogenaamde natuurverven zijn niet synthetisch.

Wat mij betreft spreekt het voor zich dat alle producten die met fossiele grondstoffen zijn gemaakt geen bestaansrecht hebben in een wereld die afstevent op een klimaatramp. Alleen dat argument zou al voldoende moeten zijn om voortaan de literknallers te laten staan bij de bouwmarkt. En in plaats daarvan kun je een eerlijke duurzame verf kopen. …  en laat die dan ook nog eens duurzaam zijn!

Mijn pleidooi voor het gebruik van natuurverven zou ik dan ook willen beëindigen met het verzoek om kritisch te kijken welk product je wilt kopen of gebruiken. Ik vrees dat dit vooralsnog de enige manier is om zeker te weten dat je een eerlijk product hebt gekozen. Ik hoop dat de consument verder gaat kijken.

Aan mij zal het niet liggen. Onder andere in mijn webshop ecocoatings.nl probeer ik het aanbod te vergroten, zodat het gemakkelijker wordt voor de consument en de schilder om voor echt duurzame producten te kiezen.

Schrijver: Ernst Nobel
Editor :Inge Leonora-den Ouden

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Zapisz

Zapisz

1 Comment

  • Sandra / 13 juni 2018 at 18:14

    Hoi Hoi!!
    Wat een leuke en informatieve site!!
    Graag wil ik mijn eigen kalkverf maken met pigmenten. Dit las ik hier op site aangegeven met de juiste verhouding alleen vroeg ik mij wel af of dit dus niet zal afgeven? En wat kan je hiervoor gebruiken als dit t geval is?
    Dit was de verhouding: Witkalkverf
    Ingrediënten voor 5 liter verf.

    250 gram kwark
    2 kilo gebluste kalk
    Boormachine mixer
    Grote emmer
    3 liter water
    Pigment (optie)

    Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »