handleiding permacultuur

Dieren

Vee en met name kleinvee is zeer geschikt voor een zelfvoorzienende boerderij. Zij zetten plant materialen die voor de mens niet eetbaar zijn om in eetbare producten, leer, huid, botten en voedzame mest. Zij zorgen ervoor dat gebieden niet overwoekeren en vervulling soms andere niches. De meest praktische dieren om mee te beginnen zijn kippen, ganzen, geiten en konijnen. Het opzetten van hokken, vinden van goede dieren kost even wat tijd, maar daarna zijn ze een onmisbare aanvulling.

Inhoudsopgave:

Complete handleiding.
Kippen
Ganzen
Geiten
Konijnen
Waakhond
Hokken
Ruimte
Mest
Pels en leerlooierij

Kippen

Kippen zijn eenvoudig en goedkoop te houden. Ze voeden zich met name op gras en insecten. Kies niet voor vleeskippen die zijn namelijk niet ecologisch of zelfvoorzienend. Dit komt omdat deze kippen krachtvoer voorgeschoteld moeten krijgen. De sterkere rassen kunnen zelf hun eten bij elkaar scharrelen. Deze zijn minder door gefokt en sterker bestand tegen ziektes. Goede rassen zijn; dubbelgezoomde Barnevelder, De Welsumer, De Noord Hollandse Blauwe en De Succex

Neem in ieder geval een oud ras deze zijn sterker tegen ziektes en weersomstandigheden. Deze zijn qua productie vaak minder zijn, maar dit weegt niet op tegen mogelijke ziektes. Loslopende kippen met veel ruimte horen vrijwel nooit ziek te worden. Het kan wel gebeuren dat soms een kip dood neer valt of dat het roofdier er een pakt. Meer lezen kan je op:

Een goed boek hierover is het handboek kippen houden. Goede sites zijn Levendehave.nl en kippenhouden.net

[yabp 60]

Ganzen

Ganzen hebben vele pluspunten. De dieren zijn makkelijk te houden, ze zijn sterk, goed bestand tegen de kou en eten sappig gras. Een schuilplaats is tegen extreme weersomstandigheden nodig en een vijver zodat ze kunnen vluchten van roofdieren. Ganzen zijn in het verleden ook gebruikt als alternatief voor waakhonden. De reden waarom je ganzen weinig ziet als vee is dat ze veel ruimte nodig hebben zon 25m2 per gans. Ze hebben water nodig om te vluchten en kunnen agressief worden als ze zich bedreigt voelen. Ze zijn geschikt als wintervoedsel wanneer de meeste kippen al zijn geslacht vanwege de kou en voedseltekorten. Ganzen kunnen later worden geslacht als er weer ruimte is in de vriezer. Voor vegetariërs zijn ganzen ongeschikt en legkippen verstandiger.Meer lezen kan je op:

Een goed boek hierover is het handboek eenden en ganzen. Goede sites zijn Buffganzen en Levendehave

[yabp 70]

Geiten

Geiten zijn erg geschikt voor arme grond, in de bergen of voor het kaalvreten van stukken grond die compleet verwilderd zijn. Dit bespaart veel snoeiwerk. Geiten maken weilanden ook geschikter voor paarden en koeien doordat geiten taaier voedsel kunnen eten. Ook eten zij de giftige Jacobskruiskruid op. Weilanden met deze plant zijn niet meer geschikt voor de meeste veesoorten. Hierop moeten dan geiten meerdere seizoenen het veld kaalvreten. De geit levert daarnaast ook melk, vlees, leer, botten en hoorns.

Konijnen

Konijnen zijn erg geschikt voor vleesproductie en hebben een van de beste soorten mest en pels. Het beste konijn hiervoor is de witte nieuw zeelander. Meer lezen kan op:

Een goed boek hierover is het Praktijkreeks hobbydieren konijnen en Het konijn . Goede sites zijn Levendehave

Waakhond

Een waakhond als bescherming tegen overvallen, diefstal en kleine roofdieren is soms nodig. Afhankelijk van het landen kunnen vooral vossen en/of diefstal een groot probleem zijn. Goede honden hiervoor zijn Duitse herders en Rottweilers. Het niet hebben van dure spullen helpt natuurlijk ook.

Hokken

Het bouwen van hokken is vaak een eenmalige klus. Het uiterlijk van het hok bepaald vaak de kosten. Een oude caravan of een sandbag dome kunnen vaak perfect voldoen aan de eisen.

Ruimte

Alle dieren hebben ruimte nodig om duurzaam in de weide te grazen. Dit is vaak het probleem er zijn teveel dieren op te weinig grond. Overbegrazing, het eten van giftige planten en bodemerosie zijn een van de gevolgen die daardoor kunnen ontstaan. Ook moet men bijvoeren en meer tijd besteden aan de dieren. Geef dus elk dier voldoende ruimte. Ik heb wat richtlijnen gevonden al is dit sterk afhankelijk van de bodemkwaliteit, klimaat en seizoen. Je doet er altijd goed aan om het teveel aan dieren te slachten voor de winterperiode. In de winter groeit de weide langzaam aan en kan hij snel worden kapot gelopen.

Minimaal benodigde ruimte voor vruchtbare grond:

  • Kippen zo’n tien m2 nodig, voer de kippen wel dagelijkse een kleine hoeveelheid om ze niet te laten verwilderen. Het is verstandig om kippen ’s avonds op te sluiten. Dit voorkomt verstopte eieren en verlies van kippen door roofdieren.
  • Konijnen zo’n vijftig m2, een rechthoekige kooi is beter voor een konijn, dan hebben ze meer ruimte voor sprintjes. Konijnen zijn geen dieren die geschikt zijn voor freerange. Zij hebben ’s nachts bescherming nodig en zijn slecht te vangen.
  • Ganzen hebben zo’n honderd vierkante meter nodig en een vijver of meer om te kunnen paren en te vluchten. Een overdekking of een warme plek is in strenge winters beter. Dieren die koud zijn gebruiken meer voedsel en zijn vaker ziek.
  • Geiten hebben zon zestig m2 nodig. Zij hebben ook hooi en takken nodig. Geiten kunnen uitsluitend vers sappig gras niet goed verteren in hun pens. Geschikter voor droge gebieden of op zeer arme grond.
  • Schapen 150 m2 eten vergelijkbaar met geiten maar klimmen minder naar takken en schors. Het is bij schapen ook nodig om hooi te geven als er geen droog kruidenrijk gras beschikbaar is.
  • Varkens 1000 m2 varkens hebben meer ruimte nodig. Ze zijn snel verveeld en graven veel. Wat wildere varkenssoorten kunnen zich goed verdedigen tegen de meeste roofdieren.
  • Stier een enkele vleesstier heeft 2500 m2 nodig. Zij hebben ook goed grasland nodig erg geschikt voor Nederland.

Mest

Mest is zeer waardevol om de vruchtbaarheid van eigen grond te verhogen. Verschillende dieren maken verschillende soorten mest. Deze mest is soms heel erg handig zoals bij konijnenmest. Koeienmest is een van de armste mestsoorten maar kan eenvoudig in grote hoeveelheid verkregen worden. Het belangrijkste om te weten is dat je geen verse mest moet gebruiken in de moestuin. Dit kan besmetting geven laat het daarom minstens een jaar composteren. Verse mest bevat vaak ook teveel onkruidzaden die niet handig zijn in een moestuin. Een makkelijke oplossing voor mest is dieren vrij rond laten lopen. Veel mest verteert dan weg in de wei. In de stal is vaak voldoende mest over voor de moestuin.

Als je geen dieren heb ga dan op zoek naar maneges of konijn hobbyist. Hier heb je de grootste kans dat de mest niet vol antibiotica en andere medicijnen zit. Deze mest is vrijwel altijd gratis, paardenmest met stro is zelfs zijn gewicht in goud waard op kleigrond.

Meer kan je lezen op:

Goede boeken over mest heb ik niet kunnen vinden, goede websites hierover zijn Levendehave.

Pels en leerlooierij

Bij het houden van dieren met name grotere houdt je een pels over. Het is zonde deze niet te gebruiken. Zelf heb ik geen enkele ervaring maar er zijn welk goede bronnen over te vinden. Meer lezen kan op:

Een goede website hierover is Bos en Fauna, goede boeken hierover heb ik niet kunnen vinden.