Dennenaaldenthee

Dennennaalden thee ook wel genaamd ‘’Pinus Sylvestris’’ word gebruikt in de noordelijke landen als rijke bron aan vitamine c.

Gebruik
Dennennaalden zijn breed inzetbaar! ze worden gebruikt in bad , als gorgeldrank , in siroop, geurdoosjes en thee. Dennennaalden worden in de noordelijke gebieden gebruikt tijdens verkoudheid. In de lente om op kracht te komen na een koude donkere winter. In bad en in geurdoosjes wordt het gebruikt voor de ontspannende geur. Wie houdt er nu niet van die fijne bosgeur! Om het te kunnen gebruiken moet je het kunnen vinden. Een eenvoudig ezelsbruggetjes is Single Spar , Duo Den , Legio Lariks.

  • Sparrenbomen hebben enkele naalden. Deze kies je voor Sparrenthee.dennenaalden thee
  • Dennenbomen hebben altijd twee naalden. Deze kies je voor Dennennaalden thee.
  • Larix heeft altijd meerdere naalden in een trosje.

Kruideninfusie

Voor sparrenthee of dennenthee gebruik ik dezelfde manier. Al is sparrenthee wat geschikter voor de keel. Vindt altijd verse naalden als de naalden uitdrogen en niet meer de felle groene kleur hebben zijn ze niet geschikt voor deze thee. Verse naalden zijn zeer licht groen en makkelijk te buigen. Snijdt of kneus de verse naalden en kook het vervolgens 2-3 minuten in water tot de naalden zijn verkleurd. Als die verkleurd zijn is de thee klaar en kunnen de naalden eruit worden gefilterd. Zorg ervoor geen lariks of taxus boom te plukken deze zijn giftig.
Tweede manier het kokende water over fijne gehakte naalden in een beker bedekt met een schoteltje.Een thermos om de warmte langer in het water vast te houden werkt ook. Laat dit 10 minuten trekken tot de meeste naalden naar de bodem zijn gedaald.
Een volledige uitleg is te vinden hier.

Gezondheid

Dennenaalden zijn erg gezond. Het werkt perfect preventief tegen de griep en verkoudheid. Het versterkt het immuunsysteem. De volgende eigenschappen horen bij dennennaalden.

  • Antiseptisch.
  • Balsem van etherische oliën en hars.
  • Opwekkend.
  • Urinedrijvend.

Voedingswaarde:

Er is niet veel bekend over dennennaalden. Het bevat wel veel vitamine A&C, wat het geschikt maar tegen de verkoudheid.

Intersante Literatuur:

geneeskrachtige kruiden Auteur: Anne McIntyre
Thee van kruiden en vruchten Auteur: Rudi Beiser
Geneeskrachtige kruiden en planten Auteur: Elfrune Wendelberger |
Gids Voor Vitaminen, Mineralen En Kruiden
Het ultieme kruidenboek

Save