Menu

De wegwerpmaatschappij en Recycling

wegwerpmaatschappij

Wij leven in een wegwerpmaatschappij. De samenleving is op een punt gekomen, waarin steeds meer wordt geproduceerd. Veel producten worden weggegooid omdat ze niet meer mooi worden gevonden. Een klein onderdeeltje is kapot en het gaat direct de prullenbak in.

Producenten maken steeds meer producten die niet of slecht repareerbaar zijn, zoals de Retina MacBook Pro. Als deze laptop een klein defect heeft is reparatie duur of zelfs onmogelijk. Dit heeft de bedoeling dat je een nieuwe koopt. Dit verdienmodel wordt gebruikt door vele producenten. Een product dat je hele leven meegaat betekent voor de producent een ‘verloren’ klant. Je zult nooit een nieuwe meer nodig hebben. Er is ook een positief gevolg van de wegwerpmaatschappij: dat je een nieuw beter product kan kopen. Dit geldt met name voor elektronica. Helaas is het nu zo extreem dat veel producten binnen twee jaar kapot zijn en niet of nauwelijks te upgraden zijn.
Ongewenste gevolgen hiervan zijn;

  • Een hogere belasting op het milieu
  • Productie verplaatsing naar goedkope landen
  • Gezinnen hebben steeds meer opslagruimte nodig voor al deze spullen
  • Verspilling van grondstoffen en energie
  • Onnodige afvalberg
  • Meer arbeid wereldwijd nodig voor productie
  • Mensen werken meer om al deze producten te kunnen kopen (tweeverdieners)

Gelukkig zijn er veel initiatieven ontstaan die de problemen verkleinen. Wij als samenleving moeten een duidelijk signaal geven dat we in een nieuwe richting willen, waarin wegwerp alleen word geaccepteerd als dit eenvoudig en goedkoop te recyclen valt. Het geld van jou als consument maakt hierin het grootste verschil wij bepalen wat producenten aanbieden. Wat niet word verkocht word niet geproduceerd!

Upgradability

Stel je voor dat elektronische producten eenvoudig upgradebaar zijn: een telefoon of laptop waarvan elk persoon eenvoudig zijn processor, accu, scherm, gps etc. kan verbeteren. Dit idee is in ontwikkeling en vereist maatschappelijke steun van een grote groep mensen voordat producenten er op overstappen. Dit kan als gevolg hebben dat je tien jaar dezelfde telefoon kunt hebben en dat die van veel betere materialen geproduceerd kan worden! De producten kunnen ook verplicht worden om een langere garantieperiode te verplichten.

Repaircafe

Een initiatief van mensen die samen met de hulp van experts producten repareren die vaak een klein defect hebben. Veel huishoudelijke apparatuur is vaak eenvoudig te repareren voor een fractie van de nieuwprijs aangezien er hier geen uurloon wordt gevraagd door de experts. ‘’ In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.’’ Het is een mooi initiatief om de wegwerpmaatschappij te bestrijden.

Afvalscheiding Recycling

Wat niet hergebruikt kan worden kan vaak worden gerecycled. Je hebt hierheen twee vormen. De term ‘‘upcycling’’ wordt gebruikt als het gebruikte materiaal gerecycled tot een betere kwaliteit. Dit is vaak economisch niet rendabel en wordt nauwelijks winstgevend toegepast. De meeste recycling is ‘downcycling’ waarin afval word gerecycled tot een grondstof met een lagere kwaliteit, zoals krantenpapier. Het papier is van lagere kwaliteit dan het oorspronkelijke weggegooide product. Deze vorm van recyclen geeft alsnog het probleem dan men grondstoffen zover degradeert dat ze niet meer economisch bruikbaar zijn en alsnog worden verbrand of op de storthoop terecht komen.

Tweedehands

Tweedehands kwaliteit is vaak de helft van de prijs. Waarom een nieuwe bank als je een gratis mooie leren bank kunt ophalen op marktplaats? Rommelmarkten, tweedehandszaken, dumpzaken, vrienden en online marktplaatsen hebben vaak mooie retro producten en kwaliteitsgereedschap. Voor iedereen is er wel iets moois. Tweedehands producten helpen het milieu en helpen je veel geld te besparen. Dit geld kun je beter gebruiken door bijvoorbeeld minder te gaan werken en meer te genieten van het leven! Bedenk bij het uitgeven hoe lang je voor het product moet werken. Werk mee in de strijd tegen de wegwerpmaatschappij!

Waar heb jij veel geld op bespaard?

Interessante literatuur:
Afval opruimen help de natuur en het milieu Auteur: Charlotte Guillain
Upcycling, afval wordt design Auteur: Evy Puelinckx
Cradle to Cradle: afval = voedsel

2 Comments

Leave a Comment

Translate »