Menu

De permacultuur droom: permacultuur is niet makkelijk.

Urban PermacultuurPermacultuur is niet makkelijk. Je hebt veel kennis en ervaring nodig. Tuinieren, oogsten, dieren, gereedschap, fysieke arbeid, conserveren en bouwen vereisen allen veel tijd en energie. Het maken van een slim systeem betekent niet dat je vervolgens achterover kan zitten. Net zoals boeren maak je lange dagen. Kan jij dit aan?
Dit is deel 3 van de de permacultuur droomartikelen. klik hier voor deel 2 en deel 1

Permacultuur kennis

Permacultuur begint bij kennis. Hoe creëer je gezonde voedselsystemen? Wat werkt en wat niet in jouw klimaat?  Permacultuur lijkt simpel. Je plant wat zaden en laat wat dieren rondlopen.  Je komt tot de conclusie dat je planten verdrogen en je dieren geen eten hebben. Dierenvoeding en leidingwater verbruiken is geen permacultuur. De problemen stapelen snel op. Kennis en ervaring is essentieel. De eerste stappen zijn via het internet. De kennis in het Nederlands en het Engels wordt steeds beter bereikbaar. Goede websites hierover zijn:

Wildplukken & voedselbossen

Voedselbossen en wildplukken gaan hand in hand. Het verzamelen van voedsel uit de natuur kan vanaf dag 1!  Het zal een flinke bijdrage leveren aan de voedselproductie. Wildplukken moet veilig gebeuren. Pluk niet omdat je denkt de plant te herkennen. Weet dit zeker. Goede boeken hierover zijn:

Voedselbossen daarentegen bouwen zich langzaam op. Met name notenbomen hebben veel tijd nodig. Een goed handboek hierover is gemaakt door Anastasia Limareva. Deze is hier te vinden. Bekijk ook eens de permacultuurkaart en probeer in contact te komen met permacultuur in jouw omgeving.

Energie bewustzijn

Met energie bewustzijn bedoel ik niet alleen elektriciteit. Alle energiebronnen en vormen zijn belangrijk. Veel energie wordt gebruikt bij de productie van producten, verpakkingen en transport. Dit is een van de grote redenen waarom lokale productie en consuminderen zo sterk word gepromoot.

Interessante Literatuur:

Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding
Permacultuur in je moestuin
Holzer’s permacultuur
Tuinen van overvloed
Herstellende landbouw

 

Save

Save

Save

Leave a Comment

Translate »