Menu

De permacultuur droom: ben je al begonnen?

permacultuurDe permacultuur droom: voor veel mensen is het meer een droom dan werkelijkheid. Vaak komt direct een zuidelijk land ter sprake. Zon, zee en strand. De praktijk is natuurlijk anders. Warme landen in bijvoorbeeld Zuid-Europa zijn niet perfect. Lichamelijke arbeid in de hitte, verdroogde grond en vruchtbaarder dan Nederlandse grond wordt het meestal niet. Eigenlijk is Nederland erg geschikt voor permacultuur door zijn vruchtbare grond en milde klimaat. Een warm huis is kwestie van een goed ontwerp, een rocketheater en zonnepanelen. De afstanden overbruggen is in Nederland ook nog eens makkelijker.

De grootste uitdagingen in permacultuur.

De grootste uitdagingen zijn voedselvoorziening en energie. Met name energie en de opslag ervan is een moeilijk punt. Alles draait in onze maatschappij om energie. Als energie goedkoop en milieuvriendelijk wordt zijn waterzuivering, transport, elektronica en woningbouw geen enkel probleem meer. Op het moment zijn zonnepanelen en waterkrachtcentrales de enige manieren om op een redelijk groene manier een positief energierendement te behalen. Windmolens kosten nu nog meer energie tijdens de productie en onderhoud dan ze redelijkerwijs gaan opleveren. Dit positieve rendement is uiteindelijk wat telt. Een tweede vereiste is dat het zonder subsidie goedkoper moet zijn dan grijze alternatieven. Dit moment is in 2015 volledig aangekomen. Er is in Texas een record van 6 cent per kilowattuur zonder subsidie behaald. Dit valt te lezen op de site Cleantechnica.

Voedsel is een kleinere uitdaging in Nederland. De grond, vooral die in het westen, is bijzonder vruchtbaar. Het enige wat Nederland nodig heeft, qua voedsel zelfvoorziening, is een mentaliteitsverandering. Van de consument tot en met de boer. Het overgrote deel van de energieconsumptie in de voedselproductie is onnodig. De Nederlandse boeren verbouwen wat winstgevend is. Ik neem ze dit niet kwalijk, maar het verbouwen van subtropische planten, oneetbare bloemen en melkproducten is niet efficiënt. Deze melkproducten worden na productie vaak gepasteuriseerd of gesteriliseerd. De meningen over melk zijn verdeeld. Als melk überhaupt gezond is, dan is dat alleen onverhitte melk. De grootste schuld ligt in het gebrek aan bewustzijn van de consument. Wat gekocht wordt….

Ben je al begonnen?

Dromen is leuk. De droom werkelijkheid te maken is nog leuker! Permacultuur vereist voor Jan-met-de-pet een nieuwe levensstijl. Permacultuur lijkt zoveel werk dat er vaak niet of nauwelijks aan begonnen word. De truc is doorzetten. Elke week een stapje en niet opgeven bij tegenslag. Veel van die stappen kun je maken zonder geld. Hieronder zie je een lijstje dat je stap voor stap helpt. Wat in zwart is aangegeven stop of verminder je. Wat in groen staat kan je aanleren.

  • Week 1:  koffie, sigaretten, sterke alcohol, gepasteuriseerde melk en frisdrank.
  • Week 1: boswandelingen, tuinieren, fietsen.
  • Week 2: suiker, milieuonvriendelijke schoonmaakproducten, zwarte thee.
  • Week 2: plant een eetbare struik of boom, help iemand of fiets een keer naar je werk.
  • Week 3: zet standby apparaten echt uit, kijk ’s avonds geen tv, zeg abonnementen op.
  • Week 3: koop lokale producten, geen plastic verpakte, lees over wildplukken.
  • Week 4: winkel minder, verspil minder tijd, stress minder.
  • Week 4: slaap meer, ontspan je, bespaar geld, los schulden af.
  • Week 5: magnetron, nachtlampjes, autogebruik.
  • Week 5: verkoop spullen, ruim op, blijf geld besparen.

Bedenk na vijf weken zelf nieuwe targets die voor jou haalbaar zijn. Focus op geluk niet op comfort. Comfort is bijna altijd duur, geluk is gelukkig een stuk goedkoper! Fietsers voelen zich vaak gelukkiger dan autobestuurders. In de huidige maatschappij komt bijna iedereen beweging te kort. Fiets en wandel dus meer!

Mijn ervaring

Uit eigen ervaring merk ik dat consuminderen en besparen makkelijker is dan produceren. Geld verdienen, energie opwekken en voedsel verbouwen vereist veel meer inzet dan besparen. Ik ben dus eerst gaan besparen. Hopelijk houd je na weken besparen geld over. Los hiervan leningen af. Beperk abonnementen en voorkom andere maandelijkse kosten. Vaak is het in één keer voldoen van een rekening goedkoper.

Je hebt uitgaven en uitgaven.

Er is een belangrijk verschil, dat weinigen wordt aangeleerd. Er zijn grote verschillen in het uitgeven van geld. Leer omgaan met je geld. Geef je geld bewust uit. Drie voorbeelden van uitgaven:

  • Een tweedehands fiets kost 150 euro. Na twee jaar is deze fiets nog 100 euro waard. Een nieuwe fiets is na twee jaar honderden euro’s minder waard. De keuze voor tweedehands maakt fietsen spotgoedkoop.
  • Een investering in zonnepanelen van 10.000 euro maakt je niet 10.000 euro armer. Je huis wordt 10.000 euro meer waard en je hebt minder maandelijkse lasten.
  • Een nieuwe auto van 15.000 euro maakt je niet 15.000 euro armer. De afschrijving op dag 1 maakt je wel een paar duizend euro armer. Je verhoogt ook nog eens je maandelijkse lasten.

Bottomline focus niet op het geldbedrag zelf. Focus op de vermogensgroei en maandelijkse kosten. Is de uitgave echt nodig? Bestempel je de uitgave als een investering?

Het vervolg artikel is : De permacultuur droom: Waar ga je boeren?

Leave a Comment

Translate »