Menu

De juiste vleeskonijnen om te fokken

vleeskonijnenDe keuze voor het juiste ras is een belangrijke stap voor het fokken. Er zijn veel rassen geschikt en gefokt voor de vleesproductie. De bekende vleesrassen en de commerciële hybride rassen zal ik één voor één behandelen zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken. De hybride rassen zijn intensiever gekruist om de eigenschappen te optimaliseren qua vruchtbaarheid, voortplanting, groei, vachtkleur en hanteerbaarheid.

Voordat je een keuze kunt maken moet men wat weten over konijnen. Een voedster is een vrouwtjeskonijn dat wordt gehouden voor het fokken van de vleeskonijnen. Het is voor het welzijn van de voedster beter om pas op de leeftijd van een jaar te fokken. Zij is vervolgens een maand zwanger en werpt drie tot elf jongen. Het aantal jongen is sterk afhankelijk van ras en leefomstandigheden. Na de dracht is de voedster direct weer vruchtbaar maar je doet er verstandig aan haar drie maanden te laten rusten. Als je de ram en voedster niet gescheiden houdt kan dat resulteren in honderden konijnen per jaar. Voorkom dit!

De Ram
Een ram of rammelaar is van het mannelijk geslacht. In commerciële bedrijven wordt middels kunstmatige inseminatie gefokt. Het is uiteraard natuurlijker dit door een ram zelf te laten doen. Let wel op om de ram regelmatig te vervangen om inteelt te voorkomen. Een ram vervangen is eenvoudiger dan alle voedsters. Je kan ook het koppel behouden en alle nakomelingen slachten gedurende een paar jaar.

[yabp 1]

Vleesrassen

Voor het fokken worden verschillende rassen gebruikt waarbij de Witte Nieuw Zeelander veruit het bekendst is. Mogelijke vleesrassen voor de slacht zijn;

Witte Nieuw Zeelander
• Gele van Bourgondië
• Blauw van Ham
• Vlaamse reus
• Californisch konijn
• Rex
• De Witte Wener
Witte Nieuw Zeelander
Dit is een van de meest geschikte rassen voor vleesproductie. De voedster heeft grote nesten waarvan zij elk jong kan voeden. De grote vruchtbaarheid resulteert in een zeer snelle vermeerdering, dus een hoge productie. Neem dit ras als je ruim grasland en tijd hebt. Als bonus heeft het een mooie witte dikke vacht. Je kunt  de ram gescheiden laten leven om te snelle reproductie te voorkomen. Dit geldt voor vele konijnensoorten geldt. De ideale afmeting van dit konijn is rond de 5 kg.

Californisch konijn

Dit konijn is een kruising tussen een chinchilla en een witte nieuw zeelander, de vacht is niet volledig wit maar erg dik wat de vacht waardevol maakt. Met zijn zwarte oren, neus, staart en poten is hij duidelijk te herkennen. Het volwassen gewicht ligt rond de vijf kg.

De Witte Wener
Dit konijn is een kruising tussen de Witte Hollander en de Blauwe Wener. Het konijn is zachtaardig, breed gebouwd en heeft een goede vacht, maar zijn slachtgewicht ligt op drie tot vijf kilo wat vrij licht is.

Vlaamse reus
De Vlaamse reus is een oud ras, dat minder geschikt is als vleesras. Het vlees is wat taaier en het konijn heeft een langere tijd nodig om tot volwassen gewicht te komen. Het enige voordeel is dat het konijn tussen de zeven tot tien kilo volwassen gewicht kan komen en een veel grotere vacht oplevert. Dus als je soms een groot konijn wilt bereiden voor speciale gelegenheden of minder slachtwerk wilt is dit een optie. Het konijn kan naast naast andere konijnen worden gefokt. Dit konijn is door zijn taaiheid alleen geschikt voor in de stoofpot.

Blauw van Ham
Een rustig en zachtaardig konijn zeer geschikt voor kinderen. De voedsters zijn zeer vroeg geslachtsrijp en geven grote worpen. Dit konijn weegt maximaal zes kg. Het konijn is enigszins zeldzaam, maar is door de uitstekende bouw, gezondheid en pels een mooie keuze.

Gele van Bourgondië
Een geschikt vleeskonijn. Het heeft een minder mooie vacht maar met zijn brede bouw en gewicht tot zo’n vijf kilo is het een geschikt konijn.
Het is helaas een vrij zeldzaam konijn wat het moeilijker maakt om aan een exemplaar te komen. Houd deze konijnen als je dit zeldzame ras wilt behoeden voor uitsterven.

Hybride konijnen
Deze konijnen worden voornamelijk gebruikt in de commerciële konijnenhouderij. Ze zijn gefokt om aan zeer strenge voorwaarden te voldoen die het mogelijk maken om winstgevend konijnenvlees te produceren. Voorbeelden hiervan zijn de Hycole, Zika, Hyla en de Grimaud.

Konijnenvlees
We doen het natuurlijk voor het vlees van een konijn dat door eigen fok op een gezonde manier heeft kunnen leven. Wereldwijd word konijnenvlees veel gegeten; het is gezond, mager, mals en ecologisch.
100 gram konijnenvlees bevat de volgende eigenschappen & voedingsstoffen;

• 133 kcal
• Vet 5 gram
• Eiwit 22 gram
• Cholesterol 164 mg
• IJzer 4,3 mg
• Kalium 376 mg
• Magnesium 31 mg
• Koper 0,2 mg
• Fosfor 247 mg
• Zink 2,2 mg
• Selenium 43 µg
• Vitamine B12 2,3 µg

Dit vlees is erg geschikt voor mensen die gezond willen leven. Geschikt voor hartpatiënten, ouderen, bij zout arm dieet, te hoge bloeddruk, maag problemen of om af te vallen.

vervolgartikelen:
Het juiste ras om te fokken.
Witte Nieuw Zeelander
Een konijnentractor
Vleeskonijnen

Interresante Literatuur:

Konijnen Houden Auteur: S. Seim TIP!
Konijnen rassen en zorg Auteur: Geoff Russell
Konijnen en knaagdieren encyclopedie Auteur: Esther Verhoef
Konijnen Auteur: Hans Schippers
Konijnen Houden Auteur: J.-C. Periquet

Leave a Comment

Translate »