Menu

De illusie van voorverpakt gemak

rode bietjesHet was rond de dagen voor kerst een jaar of zes geleden dat ik op de groente afdeling van een middelgrote supermarkt aan de jongeman vroeg: “Heeft u misschien een rode kool?” Hij keek me een beetje schaapachtig aan en wees: “Daar mevrouw, bij de voorgesneden groenten”. Nu was me de zakjes met fijngesneden groene en rode kool heus wel opgevallen, maar ik wilde een hele kool, zo’n ronde. Omstandig probeerde ik het uit te leggen met gebaren en het hele recept waar ik de kool voor nodig had, de blik van de jongen werd er alleen maar verveelder van. “Mevrouw, dat verkopen wij niet, niemand koopt een hele rode kool”. Ik wilde hem nog corrigeren, omdat ik toch echt denk dat ik wel degelijk een iemand ben, maar ik zag er van af.

“Voorgesneden is toch veel makkelijker mevrouw” voegde hij er nog aan toe als of ik gister uit de kool gekropen was.
Geen rode kool dus, maar ook geen ouderwets gezellige groenteboer meer die me met plezier niet alleen de kool maar ook de roddel van de dag en de handige tips om de rest van de kool te bewaren zou hebben gegeven.

Verschrikkelijk werk…

Hetzelfde overkwam me met rauwe bietjes, het zou heel veel werk zijn om rauwe bietjes eetbaar te krijgen, uren koken en pellen en meer verschrikkelijk werk. Nu hou ik erg van bietjes en prees me jaren lang gelukkig met de voorgekookte in plastic verpakte rode knolletjes. Tot dat ik zelf een moestuintje had en bietjeszaadjes, nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de bietjeszaadjes gekocht had met het oog op het blad, de rode kleur leek me nou zo fraai af te steken bij de groene blaadjes van de boontjes. Want bietjes, zo was me geleerd, was heel veel werk.
De bietjes groeiden gestaag en de prachtige compositie van blaadjes was een lust voor het oog, maar het knaagde aan me geen idee te hebben wat ik straks met al die bietjes aan moest.

Vraag het oma…

Nu verzamel ik al jaren kookboeken, niet dat ik erg goed in koken ben of zelfs maar met enige regelmaat in de boeken neus, maar het is zo gegroeid, net als de bietjes. Een van de kookboeken is nog van mijn moeders moeder en met de knagende bietjes vraag in mijn achterhoofd pakte ik dat boek ter hand, zocht naar bietjes en las.
Tot mijn stomme verbazing is het koken van rauwe bietjes erg simpel en lang niet zo tijdrovend als er werd beweerd. Het zal u niet verbazen dat de bietjes niet de composthoop vonden maar mijn bord; ze waren heerlijk, lekkerder dan dat ik ooit uit zo’n handig voorgekookt pakje geproefd had.

Gemak is een goed verpakte illusie…

Wanneer je in de supermarkt kijkt naar het assortiment wordt dat steeds beperkter, steeds meer voorverpakt en steeds smakelozer. Nu is dat al heel lang gaande en groeit er nu een generatie op die waarschijnlijk nooit rodekool zou eten laat staan kopen en koken. Geen idee meer heeft wat seizoensgebonden groenten zijn en misschien wel denkt dat aardbeien het hele jaar door horen te groeien of dat een kropje sla uit elkaar halen wel erg veel en vooral lastig werk is.

Er wordt gemakshalve van uitgegaan dat de supermarkt beter weet wat lastig is voor ons de consument. Maar waar kun je het mee vergelijken wanneer je nooit een hele rode kool hebt kunnen kopen.Voor uw gemak wordt het assortiment beperkt en voorverpakt. Maar u kunt helemaal niet meer kiezen of een rauw bietje voor u makkelijker is dan een voorverpakte. We zijn bedot met woorden als, het kost zoveel tijd en tijd is geld en meer van dat soort fraais.
Maar zoveel tijd kost het niet, niet meer dan wachten in de rij bij de snackbar. Meer geld kost het ook niet, dat wil zeggen wanneer je een rauw bietje vinden kan, en ook de hele rooie kool kost per kilo veel minder dan de voorgesneden variant.Probeer het eens, koop eens lokaal bij een bio winkel, één keer zal je de niet kop kosten, maar je wel een ervaring rijker maken. Daarna kan je het hebben over gemak en geld en over smaak en plezier.

Kunt u geen bio markt vinden, doe dan lekker rebels en plant uw eigen bietjes, die doen het zelfs in een bloempot op het balkon, bovendien is het blad erg decoratief.

Schrijver:Joey Neniu
Website: Joey Neniu

Interessante literatuur:

 1. Natuurlijk! elke dag echt eten elke dag echt eten
 2. Superfood recepten heerlijke gerechten, 100% natuu
 3. Natuurlijk lekker basiskookboek Puur, vers, biolog
 4. Paleo natuurlijk het oervoedsel opnieuw opgediend

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

4 Comments

 • Wendy / 19 januari 2017 at 23:32

  Ik heb net per toeval je site ontdekt en vind hem super inspirerend. Op mijn blog deel ik mijn reis richting mijn droomleven waarin ik eenvoudig en puur leef. Wekelijks stel ik mezelf ook een doel waarmee ik concrete stappen kan zetten. Deze week is dat geen kant-en-klare maaltijden eten, dit bericht sluit daar perfect om aan. Bedankt voor het delen!

  Beantwoorden
  • Gogreenbuddy / 19 januari 2017 at 23:38

   Precies geeft ook minder rotzooi en neemt minder ruimte inbeslag. Verpakkingen vullen snel een kast.

   Beantwoorden
 • Inge Leonora-den Ouden / 24 december 2016 at 21:06

  Zelf rode kool of bietjes klaarmaken is inderdaad helemaal niet moeilijk en véél lekkerder dan dat voorverpakte spul!

  Beantwoorden
  • Gogreenbuddy / 20 januari 2017 at 22:49

   precies 🙂

   Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »