Menu

De gevolgen van vervuiling van het binnenmilieu.

binnenmilieu

Luchtvervuiling is niet alleen buiten, ook binnen kan de lucht slecht zijn voor je gezondheid. Het grootste gevaar is dat je binnenshuis de vervuiling niet ruikt of direct voelt. Toch heeft het grote gevolgen voor je gezondheid. Aangezien je gemakkelijk de helft van de dag binnenshuis doorbrengt is het belangrijk hiernaar te kijken.

Het binnenmilieu is vaak slecht in Nederlandse huizen!

Nederland heeft ongeveer de best geïsoleerde huizen van de wereld. Dit is helaas ook direct een van de grote redenen waarom het binnenmilieu zeer slecht is. Goede isolatie betekent vaak ook dat er te weinig ventilatie is. Zonder verse lucht via een warmtewisselaar of een open raam stijgt de concentratie van chemicaliën en CO2.. Het binnenmilieu testen is zeer duur probeer eerst deze online test. De gevaren van vervuiling binnenshuis zijn:

  • CO2 & CO, die worden uitgestoten door de bewoners, dieren, gasfornuis, kaarsen en soms een foutief ingestelde kachel of geiser. Teveel CO2 is niet gezond, maar nog veel gevaarlijker is CO. Dit is een geurloos en dodelijk gas, wat ook direct de hoofdreden is voor ventilatie en gekeurde CO melder. Een CO melder is geen overbodige luxe als men een houtkachel of cv heeft. Het is helemaal essentieel als men een nieuwe cv aansluit. In Nederland is het beroep CV installateur tot 2019 een vrij beroep met alle gevolgen van dien. Laat het alleen installeren door een erkend installateur!
  • Chemicaliën, de bronnen hiervan zijn overal. Verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, verpakte producten en in nieuwbouw drogend beton. De gevolgen hiervan zijn onduidelijk, wel staat vast dat het ongezond is.
  • Pollen afkomstig van stuifmeel van bomen, planten en gras.
  • Schimmel is een gevolg van een zeer slecht binnenmilieu. Het is ook een bron. De schimmel geeft sporen af die allergische reacties kunnen veroorzaken.
  • Straling, het is niet bewezen dat het schadelijk is maar er is een groeiende groep mensen die aangeeft er last van te hebben. Straling komt van alle elektrische apparatuur en met name van mobiele apparatuur.
  • Fijnstof komt voornamelijk van industrie, kachels en verkeer. De bron is niet binnenshuis maar komt door ventilatie alsnog binnenshuis. Het is belangrijk dat een filter PM2.5 en PM10 filtert. Dit zijn de benamingen voor de grootste groep fijnstof.
  • Parfum, vrijwel alle soorten parfum zijn ongezond. Zij beïnvloeden ook luchtfilters het is verstandig te stoppen met het gebruik hiervan.

Smog buiten is smog binnen!

Vervuiling buitenhuis komt altijd binnenshuis door ventilatie, open deuren en ramen. Zonder ventilatie kun je ook geen gezond binnenklimaat krijgen. Dit geeft problemen voor mensen dichtbij een kolencentrale, drukke weg en industrie.

In deze situatie ontkom je niet aan een luchtfilter en huisplanten.

Gevolgen van slecht binnenmilieu

De gevolgen van luchtvervuiling zijn gevarieerd. Het meest voorkomende gevaar is matige ventilatie. Te hoge CO2 waardes geven concentratieproblemen en verergering van allergieën.
De gevaarlijkste is CO, dit kan de dood tot gevolg hebben. Dit gebeurt bij smeulende kachels met slechte ventilatie, in campers, kleine woonruimtes of bij auto’s in een garage met draaiende motor. Meer informatie hierover is te vinden op brandweer.nl

Hoe op te lossen?

Als de vervuilingsbronnen bekend zijn en verminderd kun je beginnen met filteren. Goede machines hebben meerdere filters. De bekende hepa filters zijn niet voldoende. Een elektrostatisch filter is essentieel binnenshuis, het haalt de stof uit de lucht. Dat scheelt weer stofzuigen! Een van de beste filtermachines is de ProAirTech luchtreiniger.
[yabp 108]

Tot slot zijn planten essentieel zij filteren niet alleen CO2 uit de lucht, maar vervangen dit ook door zuurstof. Planten filteren ook chemische stoffen, goede keuzes zijn planten die geen pollen afgeven. De ficus en bamboepalm zijn zeer geschikt.

 

 

 

Leave a Comment

Translate »