Menu

De 7 meest populaire diëten en waarom je ze zou moeten volgen.

populaire diëten

Er zijn talloze diëten te vinden. Zoveel dat je meestal door de bomen het bos niet meer ziet en de moed je al in de schoenen zakt voordat je überhaupt begonnen bent met afvallen.Sommige diëten focussen zich op calorieën tellen of het verlagen van de eetlust. Andere gaan juist over het vermijden van bepaalde voedingsstoffen, zoals koolhydraten en vet.

Ben jij op zoek naar een dieet om snel af te vallen? Dit zijn de 7 meest populaire diëten van dit moment:

  1. Paleo dieet

Het paleo dieet gaat ervan uit dat ons lichaam is gemaakt voor het dieet dat onze verre voorouders aten, nog voordat er landbouw was. Het idee is dat veel ziekten het gevolg zijn van onze Westerse levensstijl vol granen, zuivel en bewerkte voeding. Paleo vermijdt dus alle voedsel uit pakjes en zakjes, evenals zuivel, peulvruchten en granen. Het dieet bestaat uit verse, onbewerkte voeding: vlees, noten, zaden, pitten, groenten en fruit.

  1. Veganistisch dieet

Het veganistische dieet bestaat geheel uit plantaardig voedsel. Mensen die dit dieet volgen, vermijden alle dierlijke producten, zoals eieren, melk, honing en kaas. Ook eten ze geen producten die dierlijke stoffen bevatten. Denk aan gelatine, albumine, wei, caseïne en sommige vormen van vitamine D3. Dit doen ze voor het milieu, voor een betere gezondheid of om dierenleed te voorkomen.

  1. Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme diëten zijn al jaren populair. Mensen volgen een koolhydraatarm dieet vooral om af te vallen. Het idee is dat je meer vet verliest als je minder koolhydraten eet. Hierdoor word je lichaam namelijk aangezet om vet te verbranden.

  1. Intermittent fasting

Intermittent fasting gaat over de vraag wanneer je eet, niet over wat je eet. Hierbij wissel je eten af met periodes van vasten. Dit kun je doen op verschillende manieren. Zo is er de 16/8 methode, waarbij je je ontbijt overslaat en slechts gedurende acht uur per dag eet. De overige 16 uur vast je.

  1. Dukan dieet

Het Dukan dieet is bedoeld om af te vallen. Het is koolhydraatarm en eiwitrijk en bestaat uit vier fases: twee waarin je gewicht verliest en twee waarin je je nieuwe gewicht behoudt. In de fases waarin je gewicht verliest, eet je enkel eiwitrijke voeding en havermout. In de andere fases voeg je eerst zetmeelarme groenten aan je eetpatroon toe en later koolhydraten en vet. De dagen waarop je alleen eiwitten eet, bouw je langzaam af.

  1. Atkins dieet

Het doel van het Atkins dieet is eveneens om af te vallen. Dit bekende koolhydraatarme dieet beslaat eruit dat je zoveel eiwitten en vetten mag eten als je wilt, zolang je koolhydraten maar vermijdt. Het idee is dat je hierdoor minder eetlust hebt en daardoor minder eet en afvalt.

  1. Het zone dieet

Het zone dieet bevat naast eiwitten en vet alleen koolhydraten met een lage glycemische index. Dit zijn koolhydraten die geen of slechts weinig effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Aardappels, rijst en bananen vind je daarom niet in het zone dieet. Het dieet is ontwikkeld om af te vallen en het risico op chronische ziekten en ontstekingen door voeding te voorkomen. Het idee is dat elke maaltijd voor een derde bestaat uit eiwit en voor de rest uit groenten en fruit.

Leave a Comment

Translate »