Menu

Chainsaw mill

chainsaw mill

Een kettingzaag zagerij beter bekend onder de Engelse term ‘’Alaskan Mill’’ of ‘’Chainsaw Mill’’. De kettingzaag wordt vaak gebruikt om grote bomen te verzagen die door de locatie niet op een rendabele manier naar een professionele zagerij kunnen worden gebruikt. Deze worden lokaal waar de boom vaak is gekapt verzaagd tot planken. Andere redenen kunnen zijn dat de vorm van de boom, mogelijke spijkers of grootte vd stam zo afwijkend zijn dat de zagerij het niet zal accepteren.

Deze manier van zagen is zwaar voor de zaag en niet elke kettingzaag is geschikt. Ook zijn er extra onderdelen nodig. Het is ook zwaar voor je lichaam en je ademt veel uitlaatgassen in. Het is gevaarlijk om met grote stammen te werken en het vereist een flinke investering.  Ik adviseer om een zo’n groot mogelijk zaag te kopen als men dit met regelmaat wil gaan doen.

Kettingzaagmotor

Stamgrootte Kettingzaag Adviesmodel
tot 30cm Elke kettingzaag van 45-50cc Elk model voldoet
tot 50cm 55 tot 70cc Stihl 038/Stihl 044
Tot een meter 70-90cc Stihl 038Magnum/Stihl 045AV
Tot 2 meter. 90-120cc Stihl ms880/ Stihl 090

Chainsaw milling

Er zijn twee manieren van chainsaw milling. Met een geleider waarover de zaag gaat en uit de losse hand. Uit de losse hand vereist ervaring, maar is sneller. Je zaagt niet op de kopse kant van het hout maar zijdelings. Als je zijdelings zaagt trek je langere vezels uit het hout wat het zagen versnelt. Wel vereist dit een speciale ketting die de vezels kan afvoeren. Hoe groter de zaagselvlokken zijn hoe beter. Persoonlijk vind ik dit de beste methode of in combinatie met een lintzaag. Je zaagt de stam tot het draagbaar is. Een lintzaag is sneller, preciezer en verspilt minder hout. De lintzaag hiervoor moet minstens 50cm diameter wielen hebben en 3pk. Een mooie voorbeeld video

Chainsawmilling met geleider

Het er zijn twee soorten geleiders. De zaag is opgebouwd uit een zware kettingzaag met een langblad waar een geleider aan vastgeschroefd zit. Deze geleider wordt dan vaak op een ladder of rechte balk geplaatst die dan de zaag recht door het hout geleidt. Dit type word vaak Alaskan chainsaw mill. genoemd. Het tweede model word de Mini mill genoemd. Hierbij word een geleider met een scharnier bevestigd aan de zaag. Het is lichter en goedkoper en zaagt minder haaks op de stam in.

Ketting

De ketting van Chainsaw Mill is anders omdat men niet zoals normaal de stam doorzaagt maar in het verlengde zaagt. Het in het verlengde zagen heet schulpen maar de Engelse term ripping is handiger om informatie te verkrijgen op het internet. De ripchain is een speciale ketting die gekocht is of een normale ketting is zo geslepen dat hij geschikt gemaakt is. De scherpte en type ketting is van essentieel belang de zaagsnelheid is minstens tweemaal zo snel als een normale ongeschikte ketting. Zelf een normale ketting slijpen is veel goedkoper dan een speciale rip chain. Het slijpen moet je leren om succesvol te zijn met een chainsaw mill.

Zaagblad

Het zaagblad moet langer zijn dan het breedste gedeelte van de stam, wees ervan bewust dat de Chainsawmill ook ruimte in beslag neemt voor de bevestiging. Dit vermindert de lengte effectief met 15 centimeter. Vaak kan men knoesten of bochten van de stam afzagen zodat het zaagblad minder lang hoeft te zijn wel verliest men dan karakter in het hout; imperfecties geven het hout vaak meer waarde.

Smering

De smering van de machine is belangrijk. Niet alleen heeft de cilinder smering nodig maar vooral de neus van de kettingzaag word vaak niet of te weinig gesmeerd. Met het juist smeren van de ketting en zaagblad verlengt de levensverwachting drastisch. Een blad waar de neus verwisselbaar is scheelt op lange termijn veel geld.

Kettingzaag onderhoud

Neem je handleiding van de kettingzaag door, smeer, houd de ketting scherp en draai het zaagblad af en toe zodat beiden kanten gelijkmatig slijten.

Om u verder te helpen bij het maken van een Chainsaw Mill zijn er enkele handige websites:

[yabp 122]

 

 

 

 

Leave a Comment

Translate »