brandnetel

Brandnetel zoals wij die kennen bestaat uit twee soorten de grote brandnetel ‘uritca dioica’ en de kleine brandnetel ‘urtica urens’ . Het is een hardnekkig zogenoemd ‘onkruid’ die door de meeste mensen word vermeden en bestreden. Dit is jammer genoeg onjuist deze plant heeft vele positieve eigenschappen en is erg voedzaam.De jonge bladeren kunnen als kruid worden gebruik, het kan ook gebruikt worden als groente het smaakt namelijk naar spinazie en de brandnetel is erg aangenaam voor brandnetelthee. De plant werd vroeger als supplement gebruikt in de zeer vroege lente omdat het zo voedzaam was het beste voedingssupplement van de natuur na een koude winter!

Gebruik van de plant
De toppen van de planten zijn het lekkerst vermijd de bladeren met gaten erin. Zoals u waarschijnlijk weet brandnetel irriteert de huid en moet geplukt worden met handschoenen na het koken/stomen of drogen is het klaar voor gebruik. Knip deze af in grote getallen want besef dat deze planten bij het drogen of koken drastisch krimpt net zoals spinazie. Uw heeft voor een flinke pot gedroogde brandnetel minstens 2 grote dozen brandnetels nodig. Een zak brandnetel is na koken genoeg om een gezin het eenmaal te laten proberen. Het is ook zeer geschikt om in te vriezen voor de winter wanneer groentes in de supermarkt prijzig worden.

Kruideninfusie
De plant kan gedroogd en vers worden gebruikt voor een kruideninfusie. Gebruik een flinke handvol verse bladeren voor 1 pot thee, Gedroogd een paar theelepels brandnetelpoeder.

Brandnetel kweken
Oogstperiode: van febr tot dec.
bloeiperiode
Het mooie aan dit zogenoemde onkruid is dat het overal te vinden is in groten hoeveelheden. Maar als u het wilt kweken plant het dan in de uiterste hoek van uw tuin en gebruik zoveel mogelijk ervan om de groei ervan te beperken. Tijdens de bloei is de plant minder smakelijk Een flinke brandnetel plek kan makkelijk worden opgegeten door een familie aangezien alleen de top 10 cm van de plant word gebruikt. Daarna kan men het plat maaien.

Gezondheid:
De plant is zeer gezond rijk aan Vitamine A,C, IJzer en chlorofyl.

Brandnetelsoep
Durende het gehele jaar kan men brandnetelsoep maken, zorg dat je onderstaande ingrediënten in huis hebt. Mijn persoonlijke recept is vrij zwaar in de zomer kan je de spek & Crème fraiche eruit laten.
Ingrediënten
6 flinke handen vol verse groene brandneteltoppen
Een handvol spekjes of croutons
Een grote aardappel
2 uien
groente of vleesbouillon
Crème fraiche
Peterselie
Peper
zout

Bereidingswijze

Kook de aardappels en uien tot ze gaar zijn.Bak de spekblokjes gaar.
Vervolgens Stopt men alles in de vleesbouillon en pureert men het zonder de Crème fraîche tot een de soep volledig glad is zonder stukjes.

Bon appetit!

Interessante Literatuur:

Save

Save