Menu

Brandnetel een waardevolle plant.

brandnetel

Brandnetel

Ook wel ‘Urtica Urens’ genoemd. Het is een hardnekkig zogenoemd ‘onkruid’. De meeste mensen vermijden en bestrijden het.

Dit is jammer genoeg onjuist deze plant heeft vele positieve eigenschappen en is erg voedzaam.De jonge bladeren kunnen als kruid worden gebruik door andere gekookte groentes, het kan gebruikt worden als groente het smaakt namelijk naar spinazie en de brandnetel is lekker voor brandnetelthee. De plant werd als supplement gebruikt in de zeer vroege lente omdat het zo voedzaam was. Het beste voedingssupplement van de natuur na een koude winter!

Brandnetel kweken

Het mooie aan dit zogenoemde onkruid is dat het overal te vinden is in groten hoeveelheden. Maar als u het wilt kweken plant het dan in de uiterste hoek van uw tuin en gebruik zoveel mogelijk ervan om de groei ervan te beperken. Verstandig is worteldoek te gebruik bij de meerjarige grote brandnetel.

[yabp 5]

Gebruik van de brandnetel

De toppen van de planten zijn het lekkerst vermijd de bladeren met gaten erin. Zoals u waarschijnlijk weet brandnetel irriteert de huid en moet geplukt worden met handschoenen. Na het koken, stomen of drogen is het klaar voor gebruik. Knip deze af in grote getallen want besef dat deze planten bij het drogen of koken drastisch krimpt net zoals spinazie. Uw heeft voor een flinke pot gedroogde brandnetel minstens 2 grote dozen brandnetels nodig. Een zak brandnetel is na koken genoeg om een gezin het eenmaal te laten proberen. Het is ook zeer geschikt om in te vriezen voor de winter wanneer groentes in de supermarkt prijzig worden.

Gezondheid

Zijn hoge voedingswaarde en ijzergehalte maakt de plant bloedzuiverend, bloed verrijkend, verlicht menstruatieproblemen, tegen netelroos, eczeem, astma en psoriasis. het word uitsluitend inwendig gebruikt.

Brandnetelsoep

Durende het gehele jaar kan men brandnetelsoep maken zorg dat je de volgende ingrediënten in huis hebt. Mijn persoonlijke onderstaande recept is vrij zwaar in de zomer kan je de spek of Crème fraîche eruit laten.

Ingrediënten
6 flinke handen vol verse groene brandneteltoppen
Een handvol spekjes of croutons
Een grote aardappel
2 uien
groente of vleesbouillon
Crème fraîche
Peterselie
Peper
zout

Bereidingswijze
Kook de aardappels en uien tot ze gaar zijn. Bak de spekblokjes gaar. Stop de brandnetels in de vleesbouillon. Pureer nu de soep volledig glad zonder stukjes. Als laatste kan alles samengevoegd worden!

Bon appetit!

Interessante Literatuur:

Het is groen en het geneest, Karin Hubbeling
De kleine dokter, A.Vogel
Herkenningskaart Wildplukken Auteur: Peter Kouwenhoven
Kleinschaligheid als alternatief
Handboek plantaardige en rauwe voeding

Leave a Comment

Translate »