Menu

”Biologisch” en biologisch

 biologischVaak hoor je de reden dat biologisch eten duurder is en dat klopt als je uitsluitend kijkt naar de prijs. Biologisch is wel weer voedzamer,gezonder en beter voor het milieu. Daarnaast moet je prioriteiten stellen de gezondheid is belangrijker dan je smartphone, nieuwe fiets, huis of merkkleding. Ik ga er vanuit dat iedereen  dat met me eens is.
Dus dan sta je  in de supermarkt koop je ”eko” en word je nog steeds een beetje bedonderd, voedsel met het eko-keurmerk mag nog steeds worden bespoten maar dan met biologische bestrijdingsmiddelen die vaak net zo schadelijk of schadelijker zijn. Cyanide en Rotenon zijn bijvoorbeeld biologisch gifstoffen waarvan Rotenon gewoon word gebruikt. Het is weliswaar beter voor het milieu maar het hoofddoel is vaak de eigen gezondheid.

Echt Biologisch!

Echt biologisch heeft geen keurmerk, goedkeuring of wat dan ook nodig!  Echt biologisch lokaal geproduceerd komt gewoon uit eigen tuin het is voor velen natuurlijk niet mogelijk om alles zelf te produceren, maar een flinke kennis van wildplukken, een lokale boer die je vertrouwd en het verbouwen van eenvoudige groentes in eigen tuin. helpt je flink op weg naar een gezonde maaltijd. Als men toch in de supermarkt koopt, koop dan vooral biologisch als het gaat om bladgroentes, appels, aardbeien, druiven, aardappel en bessen
De groentes die gemiddeld gezien weinig pesticiden nodig hebben zijn uien, yams, champignons, kool, ananas, asperges, kiwi, mango, banaan, pruimen, peer en watermeloen.

Vlees

Het eten van biologisch vlees kan duur of goedkoop zijn, het gaat met name om de volumes en welk deel van het dier. Als men zich verdiept in goedkopere stukken vlees die vaak langer bereidt moeten worden kan dit de perfecte oplossing zijn. Het is ook een stuk eerlijker tegenover het dier de plofkip, legbatterijen en vervuilde kweekvissen etc is vrij inhumaan. Een tweede goedkope manier is goedkoop veel inslaan bij lokale boeren is er soms de optie om een halve koe of varken of een gehele kip te kopen. Dit bespaart de boer veel tussenpersonen en veel verpakkingen wat het een stuk goedkoper maakt.

Interessante Literatuur:

Oma’S Receptenboek
Puur eten en leven zinvolle voeding voor een gezond en energiek lichaam
Gezond lekker eten Kookboek Voor Volwaardige Voeding
Handboek ecologische voeding milieu en gezondheid

6 Comments

 • Mell / 21 mei 2015 at 11:42

  Sorry voor het commentaar, maar het nederlandse taalgebruik in dit artikel is bijzonder slecht. Er missen komma’s, zinnen kloppen niet. Ik heb zeker 5 minuten nodig gehad om de eerste alinea te vertalen.

  Beantwoorden
  • Beh3Erd3r / 21 mei 2015 at 14:32

   Volgens mij liep iemand te slapen in de eerste alinea ik heb het verbetert!

   Beantwoorden
   • Inge Leonora-den Ouden / 3 juni 2015 at 14:09

    Ik ben het met Mell wel eens, je zinnen lopen niet lekker en de spelling klopt ook niet altijd (zelfs in je reactie ‘ik heb het verbeterT ‘… die T moet een D zijn. Heb je misschien behoefte aan een ‘redacteur/corrector’?

    Beantwoorden
  • helma / 1 juli 2015 at 07:54

   Taalfouten……sorry hoor maar dat is totaal niet belangrijk. Iedereen begrijpt wat de schrijver bedoelt en daar gaat het tenslotte om. De artikelen zijn leuk en interresant en iets om van te leren. Het gaat over de gezondheid en over datgene wat moeder natuur ons te beiden heeft en niet over het foutloos op kunnen stellen van een stukje tekst.

   Beantwoorden
 • Joan ederveen / 21 mei 2015 at 11:29

  Als je echt iets voor het milieu wilt betekenen eet dan geen vlees!.. Ook geen bio- of ekovlees of zuivelprodukten. Dit zijn veruit de meest milieuvervuilende voedselprodukten. Bovendien zeer dieronvriendelijk.

  Beantwoorden
  • Beh3Erd3r / 23 mei 2015 at 14:54

   klopt maar dat is voor velen nog een stap te ver.

   Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »