Menu

Binnen voorzaaien voor meer succes!

benodigdheden
Vandaag ga ik tuinbonen, kapucijners en radijsjes voor zaaien. Het is midden april, de tuinbonen en kapucijners kunnen nog net, voor radijsjes is het nu de tijd. Deze kan men het beste vroeg in het voorjaar zaaien. 
Midzomer is de zon te fel waardoor de radijsjes voos (sponsachtig) kunnen worden.

Benodigdheden:
-Grond
-Eierdozen
-Zaden

Stap 1:
Knip het deksel van de eierdoos en vul de eierdoos met een klein laagje grond (ca. 0.5 CM)
Ik gebruik een mengsel van aarde uit mijn tuin (klei en zand) en potgrond, dit bevalt goed.

voorzaaien
Stap 2:
Doe een zaadje in elk vak en schrijf evt op de lip wat waar in zit.
Aangezien de kapucijner, tuinboon en radijs er heel anders uitzien vind ik het hier niet nodig.

voorzaaien

Stap 3:
Dek de zaadjes af met grond tot ongeveer de rand.
Voordat je water gaat geven is het aan te raden er een schaaltje onder te doen, het kan wat lekken en de eierdoos word wat slap van het vocht.

voorzaaien

Stap 4:
Zet de eierdoos in een koele ruimte in het licht. Hou de vochtigheid in de gaten door elke dag even te voelen of het karton nog licht vochtig is, indien nodig een beetje water geven. Binnen 3 weken zullen deze planten opkomen, als de planten ongeveer 10 cm hoog zijn mogen ze naar buiten. Vroeg in het seizoen is het verstandig de plantjes geleidelijk te laten wennen aan het temperatuurverschil door ze een dag of 5 overdag buiten te zetten en ze s’avonds weer binnen te zetten.

voorzaaien

Stap 5: De grond in

voorzaaien Dit is waar je het voor doet! Knip de bakjes van de eierdoos en plant ze een voor een of knip de doos over de gehele lengte en plant ze in twee stroken, afhankelijk van de benodigde zaai afstand. Kapucijners en tuinbonen kunnen relatief dicht op elkaar staan namelijk een 4 a 5 centimeter, bij radijsjes is dat 10 cm. In de eierdoos is de afstand ietwat krap voor de tuinbonen en kapucijners maar het proberen waard. Bij de volgende lichting maak ik de afstand iets groter om te zien hoe veel dat uit maakt. Nu zijn ze nog klein, zodra ze een 20 centimeter hoog zijn ga ik ze helpen met klimmen door er gaas neer te zetten.

Auteur: Daan van Roosmalen

[yabp 92]

Leave a Comment

Translate »