kruideninfusie

Berkenboom

Berk ook wel genaamd ”Betula”. De eenvoudige herkenbare boom door zijn witte bast heeft veel functies. De winterharde boom komt van nature voor tot ver in het koude noorden.¬† Zijn bladeren en houtsap werden in het verleden gebruikt vanwege de grote hoeveelheid vitamine C. Na de winter moet het lichaam herstellen berkensap helpt hierbij.
Gebruik
houtproductie, berkensap, salades.

Berken Aftreksel

25 gram bladeren koken per liter wateren vervolgens 5 min laten trekken. De thee word vaak lauw gedronken. Heeft zeer veel goede voedingstoffen. Helaas moeten de bladeren vers zijn wat het meer seizoensgebonden maakt dan andere kruideninfusies.

Kweek
Oogstperiode blad in mrt -juni,
Sapperiode van mrt-april.
De boom kan tijdens de oogstperiode niet gesnoeid worden dit kan alleen in de winters anders zal de boom teveel sap verliezen door zijn zeer sterke sapstroming.

Berkensap

Het tappen van het sap gebeurt op twee manier als men weinig wilt snijdt men een forse tak schuin af. Dit is genoeg voor een paar liter per tak. Bij een grotere hoeveelheid  boort men met een handboor of accuboor aan de zuidwestelijke kant van de stam. Het gat van 10 mm moet zo diep zijn dat het zeer langzaam begint te druppelen. Een goede how-to is;

Gezondheid

Berken helpt tegen verkoudheid ,griep en een vermoeid lichaam na de winter. Het zou ook helpen tegen;

  • Reuma,
  • Bloedzuivering,
  • Haargroeimiddel
  • Nier en blaasstenen
  • Oedeem
  • Eczeem

Voedingswaarde
In berkenblad zit veel vitamine B3, C, betacaroteen en kalium. Berkenblad smaakt alleen goede in de lente of vroege zamer als de bladeren nog jong zijn.

Interessante literatuur:

Geneeskrachtige kruiden Auteur: Anne McIntyre
Thee van kruiden en vruchten Auteur: Rudi Beiser
Geneeskrachtige kruiden en planten Auteur: Elfrune Wendelberger |
Gids Voor Vitaminen, Mineralen En Kruiden
Het ultieme kruidenboek

Save

Save