Bananenmunt

Bananenmunt genaamd Mentha arvensis is een meerjarige plant. Zoals de naam al aangeeft verspreid hij een bananengeur. Groeiende tot een vrij bescheiden grote heeft het veel warmte nodig. Meer dan de meesten andere muntsoorten, om de winter buiten te overleven.

Gebruik

De bladeren en bloemen zijn erg lekker. Door zijn duidelijke bananengeur is het een sensatie voor vele zoete lekkernijen. Gebruik het in fruitige salades, ijs , milkshakes, koekjes, garnering of thee! Enkele blaadjes kunnen ook worden gebruikt om de adem fris te laten ruiken. Muizen houden niet van muntplanten de geur stoot ze af. Preventief een mooie manier om het te voorkomen!

Kruideninfusie

Met name de bladeren zijn vers en gedroogd goed te verwerken in een kruideninfusie . De fruitige bananensmaak is goed te combineren met andere frisse kruiden.

Kweek

Deze muntsoort groeit in de meeste soorten grond maar heeft een voorkeur voor compost en goed doorlatende grond. Het word geplant van maart tot augustus en is gewoonlijk te oogsten van aan het einde van de zomer. De plant heeft een bescheiden grote van zon 40 cm. Deze muntsoort woekert niet zoals andere muntsoorten. Hij is ook niet geheel winterhard. Als men de plant op de warmste plek plant en in de winter beschermt met een raam of plastic kan de plant overleven in de volle grond. De plant is zeer geschikt voor in bloembakken die in de winter kunnen worden verplaatst.

Regelmatig de plant terugsnoeien houdt hem mooi!

plantperiode: maart tot augustus
oogstperiode: juni – augustus

Gezondheid

Over de gezondheid van bananenmunt is niet veel bekend. Waarschijnlijk heeft het dezelfde eigenschappen als veel andere muntsoorten zoals:

    • Hoofdpijnverlichtend
    • Eetlustopwekkend
    • Testosteron verlagend wat voor vrouwen gewenst kan zijn.
    • Diarreeremmend
    • Tegen allerlei maagproblemen

 

Interessante literatuur:
Geneeskrachtige kruiden Auteur: Anne McIntyre
Thee van kruiden en vruchten Auteur: Rudi Beiser
Geneeskrachtige kruiden en planten Auteur: Elfrune Wendelberger |
Gids Voor Vitaminen, Mineralen En Kruiden
Het ultieme kruidenboek

Save

Save