Menu

Appelciderazijn met honing, gember en kurkuma: een wonderdrankje?

wonderdrankjeAppelciderazijn, honing, gember, kurkuma: stuk voor stuk ingrediënten die niet mogen ontbreken in je keuken. Je gebruikt deze ingrediënten vast vaak los van elkaar, of deels gecombineerd (zoals verse gemberthee met honing). Maar wist je dat de combinatie van deze vier poweringrediënten je een ware boost geven en talloze gezondheidsvoordelen met zich meebrengen?

#1 Zorgt voor een verzadigd gevoel

Ben jij bezig met gezond eten en afslanken? Dan is dit drankje een uitstekende toevoeging aan je gezonde eetpatroon. Appelciderazijn bevordert een verzadigd en vol gevoel. Ideaal als je op kantoor nog wel eens onverhoopt aan het snacken slaat. Honing reguleert het hongerhormoon ghreline en het verzadigingshormoon leptine. Zo blijven deze hormonen in balans en heb je geen onverwachte hongerpieken of energie ‘crashes’.

#2 Bevordert de gezondheid van je lever

Je lever is een orgaan die elke dag hard werkt om je lichaam gezond te houden. Appelciderazijn met honing, gember en kurkuma geeft je levergezondheid een fijne boost. Appelciderazijn reinigt je lever en verwijdert toxines, ook bestrijdt het oxidatieve stress. Gember en kurkuma bieden weer bescherming tegen allerhande leveraandoeningen. Een krachtige combinatie!

#3 Versterkt een gezonde darmflora

Een goede darmflora maakt een groot onderdeel uit van je algehele gezondheid. Dit kan je stimuleren door het eten van gezonde voeding volgens de koolhydraatarme methode bijvoorbeeld. Maar ook dit wonderdrankje helpt mee aan het behoud van je bacteriële balans. Zowel appelciderazijn als honing zijn prebiotica. Prebiotica stimuleren de groei van goede bacteriën. Kurkuma verbetert de darmbarrière. Zo blijven je darmbacteriën veilig en kunnen ze goed hun werk doen.

#4 Helpt tegen misselijkheid

Heb je de griep tot nu toe nog maar net kunnen vermijden? Of begin je je al een beetje ziek, zwak en misselijk te voelen? Geen nood: kurkuma en gember zijn beide oude remedies tegen misselijkheid. Gingerol is een van de belangrijkste bouwstoffen van gember, een actieve stof die misselijkheid en braakneigingen aanzienlijk verlicht. Zelfs als je in het eerste trimester van je zwangerschap zit en elke ochtend boven de wc hangt, of als je een zware chemokuur moet doorstaan, kan gember wonderen doen. Ook spijsverteringsproblemen kunnen misselijkheid veroorzaken. Gelukkig kan kurkuma hierbij helpen!

#5 Bestrijdt bacteriën

Van holteontstekingen tot darminfecties, natuurlijke antimicrobiële middelen kunnen wonderen doen. Zowel appelciderazijn als honing, kurkuma en gember horen alle vier op dit lijstje. Appelciderazijn, gember en kurkuma hebben krachtige antimicrobiële vermogens en honing werkt goed voor de algehele gezondheid en het immuunsysteem.

Maak het zelf!

Je kunt dit wonderdrankje heel makkelijk zelf maken. Let wel goed op dat je de juiste verhoudingen kiest, want gember en appelciderazijn zijn allebei erg krachtig. Gebruik voor een kopje van dit wonderdrankje zo’n 250 milliliter water, een theelepel appelciderazijn, een eetlepel honing, een klein stukje verse gember en een eetlepel kurkuma. Breng eerst het water aan de kook en voeg de gember toe, totdat het zo sterk is als je wilt (sommige mensen vinden de sterke gembersmaak heerlijk, maar dat geldt niet voor iedereen). Vervolgens voeg je de appelciderazijn, kurkuma en honing toe. Even goed roeren, en klaar! Kun je moeilijk aan de smaak wennen? Voeg dan een beetje citroensap toe.

2 Comments

 • Noa / 24 september 2019 at 13:03

  Hallo
  Is het goed om dit in de ochtend op nuchtere maag te drinken?

  Beantwoorden
 • Silvia K. Gantt / 19 september 2018 at 14:51

  Hi, thank you so much for such a great and informative article. I was searching for this info and found it on your website. Keep up the good work.

  Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »