Menu

Alles wat je moet weten over het paleo dieet!

paleo dieet

Ben je toe aan nieuwe eetgewoonten of zelfs aan een nieuwe levensstijl? Dan is het paleo dieet iets voor jou! Hier lees je alles over het paleo dieet.

Het paleo dieet is eten zoals onze verre voorouders aten. Het bestaat uit fruit, groenten, vlees, zeevruchten en noten. Alles wat in uit een potje, pakje of zak komt, hoort niet thuis in het Paleo-dieet. Ook is het niet de bedoeling dat je andere voedingsmiddelen eet dan de jagers en verzamelaars van toen. Dat betekent geen granen, zuivel, toegevoegd zout of peulvruchten (waaronder pindakaas, bonen, linzen en sojabonen). Aardappelen worden oogluikend toegestaan en alcohol is uit den boze. Verder heeft honing de voorkeur boven suiker of kunstmatige zoetstoffen.

Wat zijn de voordelen?

Hoewel de onderzoekers het oneens zijn over de vraag of paleo gezonder is dan andere eetgewoonten, is wel duidelijk dat verse, onbewerkte voeding gezonder is dan voeding uit pakjes en zakjes. Bewerkte voeding bevat immers toegevoegde suikers en zout, waardoor je al snel veel meer binnenkrijgt dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze voedingsstoffen.

Het paleo dieet heeft een gezonde verhouding verzadigde en onverzadigde vetzuren en bevat een optimale balans van eiwitten, vetten en koolhydraten. Door paleo te eten, krijg je bovendien meer vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Ook heeft het dieet een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel. Paleo is trouwens meer dan een dieet.

Paleo is een levensstijl

Paleo is geen tijdelijk dieet, maar een levensstijl. Zeker als je op een gezonde manier af wilt vallen en kiest voor een lange termijn oplossing is het aan te raden om hiermee te beginnen. Net zoals onze voorouders ook geen dieet volgden, maar hun hele leven zo aten. Ook beweging maakt deel uit van de paleo levensstijl. In de Steentijd zaten de mensen immers niet stil zoals wij. Ze waren voortdurend in beweging. Voedsel diende voornamelijk als brandstof om te bewegen.

Overigens is het niet mogelijk om volledig te leven zoals onze voorouders. Zij joegen op wilde dieren, zoals antilopen en buffels. Het vlees van deze dieren was over het algemeen vrij mager en leverde meer gezonde omega 3 vetzuren dan vlees van hedendaagse dieren, zelfs grasgevoerde. Bovendien zijn veel van de planten die toen groeiden uitgestorven.

De nadelen van Paleo

Het klaarmaken van paleo maaltijden kost veel tijd. In en restaurant moet je je steeds afvragen in welke olie het eten is klaargemaakt en of de topping uit een zakje komt. Dat kan het soms best lastig maken. Ook is de voeding behoorlijk duur. Daarnaast kun je gemakkelijk te weinig gezonde koolhydraten binnenkrijgen. Veel mensen die dit dieet volgen, eten te veel vlees. Dit kan je nieren beschadigen en het risico op botontkalking vergroten.

Eet je te veel vlees, dan loop je meer risico op het krijgen hartziekten. Veel vlees bevat tegenwoordig meer verzadigd vet dan vroeger. Voedingsstoffen in peulvruchten en volle granen – die allemaal verboden zijn op het paleo-dieet – kunnen juist helpen om het risico op botontkalking en hart- en vaatziekten te verlagen, je bloeddruk omlaag te brengen en een gezond gewicht te bereiken. Ook groenten en fruit hebben dat gezonde effect. Overweeg je paleo te gaan eten, zorg dan vooral dat je dieet uit veel groenten en fruit bestaat en let er op dat je niet teveel vlees eet.

Leave a Comment

Translate »