Menu

Alles over de tamme kastanje

Tamme kastanje

De tamme kastanje in veel landen een delicatesse gekookt, geroosterd of gepoft worden ze vaak snel opgepeuzeld! De hoofdreden voor de bekendheid van de tamme kastanje is dat ze vaak op jaarmarkten worden verkocht. De prikkelige bolster is ook nog eens eenvoudig te herkennen. Van jongs af aan heb ik ze gegeten er staan namelijk zes grote bomen dichtbij! Het is een mooie om met wildplukken te beginnen. Erg eenvoudig te herkennen! Hij wordt wel eens verward met de paardenkastanje, deze lijkt er een beetje op. De paardenkastanje is rond en heeft geen stekelige bolster. De paardenkastanje is ook niet eetbaar.

Verspreiding tamme kastanjeTamme kastanje

De tamme kastanje komt helaas niet overal in Nederland voor. Met name rond de Veluwe en het zuidoosten van het land komt de boom voor. De boom komt oorspronkelijk uit de warmere gebieden rondom de Middellandse zee. In Nederland is het verstandig hem een zonnige plek te geven. Dit jaar was het helaas een slechte oogst. Normaal gesproken is er zelfs in slechte jaren een goede volle noot per bolster. In de beste jaren heb je drie grote volle noten. De noten zijn rijp eind september tot halverwege oktober. Dit jaar was het treurig met vrijwel alleen drie platte uitgedroogde nootjes. Jammer!

[yabp 24]

De tamme kastanje eten

De kastanjes zijn in Nederland wat minder populair dan in Midden-Europa maar dit maakt ze niet minder lekker. Gepoft met boter, zout en peper of met suiker is het een heerlijke lekkernij. Ze kunnen ook worden gekookt om daarna gepureerd te worden. Dit heet Crème de Marrons, dat is goed te bewaren valt in de vriezer.  De puree kan ook worden bewaard in weckpotten. Kook deze dan 25 min. De laatste manier bij een grote oogst is het invriezen van rauwe kastanjes. Het drogen van tamme kastanjes raad ik af. Ze verliezen na enkele weken al veel smaak, dat is zonde. De kastanjes moet je altijd voor het bereiden insnijden. Dit kan met een kruis op het puntje of een halve cirkel, zo barst het huidje mooi los. Hieronder is een verzameling van recepten:

  • Gepofte zoete tamme kastanje

De meest bekende is de gepofte tamme kastanje. Je begint met verse kastanjes die je met een kruisje insnijdt in de punt. Daarna pof je ze een kwartier op een grill, barbecue of in de oven. Met de oven kun je de temperatuur instellen op 150  graden. Als de kastanje mooi zijn open gebarsten strooi je er een beetje poedersuiker over. De poedersuiker maskeert de bittere smaak erg geschikt voor kinderen.

  • Gepofte hartige tamme kastanje

Deze kastanje wordt precies bereid zoals hierboven, maar na het poffen stop je er een mespuntje roomboter in. Als het kruisje voorzien is van wat boter, strooi je er peper en zout erover. Het is ook mogelijk de kastanjes te bakken in roomboter tot ze openbarsten. De tweede optie geeft een andere smaak omdat de boter verhit is. Goed te combineren met wild, spruitjes en een zware rode wijn!

  • Gekookte tamme kastanje in bouillon

Kook de ingesneden tamme kastanjes in water. De kastanjes die drijven verwijder je. Na vijf minuten haal je ze uit het water. Pel de kastanjes als ze nog warm zijn. Laat ze wel voldoende afkoelen om brandwonden te voorkomen. De gepelde kastanjes worden daarna meegekookt in kippenbouillon of kruidige bouillon. Bleekselderij en prei kunnen worden toegevoegd tot een lekkere soep. Goed te combineren met wild, spruitjes en een zware rode wijn!

  • Crème de marrons

Kook de gepofte en gepelde kastanjes in een pannetje met volle melk. Elke kastanje moet de bodem raken en volledig onder de melk verdwijnen. Zet dit op een plaatje op laag vuur voor anderhalf uur. Elke vijf minuten even roeren en wat melk toevoegen als de kastanjes nog niet volledig gaar zijn. Als alles gaar is langzaam inkoken tot een dikke pap. Een staafmixer kan vervolgens de kastanjes pureren zodat het een egale Crème de marrons wordt. Vanille en suiker kunnen worden toegevoegd naar smaak. Bewaar restjes ingevroren.

De noot ontkiemen en aanplanten!

Het planten van eetbare notenbomen noem ik een goede investering. Het kost niks en je eindigt met noten! Hoe ontkiemen we een kastanje? Het antwoord is: met koude stratificatie, een moeilijk woord voor het simuleren van een winter. Leg tien mooie volle kastanjes in een zakje in de vriezer voor acht weken. Na acht weken zijn er witte puntjes van een halve centimeter uitgekomen. De kastanjes zonder de puntjes hebben een kleine kans nog op te komen. Plaats de kastanjes met de kleine kiempuntjes omhoog wijzend. Dit wordt het eerste takje dat zonlicht op moet vangen. Je kunt ook een groter aantal in potten planten en deze buiten laten overwinteren. Met wat geluk komen er genoeg op.

Interessante literatuur:

 

 

Leave a Comment

Translate »