Menu

3 manieren om pompoenbladeren te eten.

pompoenbladerenWist je dat je pompoenbladeren kunt eten? Pompoenbladeren zijn zelfs erg gezond! Ze bevatten veel water, calcium, kalium, fosfor, ijzer, magnesium, mangaan, vitamine A, K en folaat. Je kunt ze gemakkelijk oogsten en heerlijke gerechten mee maken.

Pompoenbladeren oogsten

Om pompoenbladeren te oogsten, kies je allereerst de jongere, lichtgroene en kleinere bladeren. Deze pak je vast bij de stengel, die je met je duim voor de helft insnijdt. Dan kun je het blad met stengel gemakkelijk van de plant af trekken. Na het wassen kun je er verschillende gerechten mee maken.

3 x pompoenbladeren eten

 • Gestoofde pompoenbladeren met tomaten: hiervoor stoof je simpelweg de bladeren in een wok of hapjespan met fijngesneden tomaten en voeg je peper en zout toe naar smaak. Na een paar minuten zijn de bladeren zacht en kun je ze opdienen. Lekker met rijst.
 • Buntil Daun Labu: dit is een Javaans gerecht van pompoenbladeren met ansjovis, ui, knoflook. Om het te maken, leg je twee gewassen pompoenbladeren op elkaar. In het midden van het bovenste blad leg je één of twee eetlepels van een mengsel van geraspte kokos, stukjes ansjovis, uitgeperste knoflook, fijngesneden sjalotjes, chilipeper, zout en suiker. Wikkel de bladeren dan om de vulling en houdt alles op zijn plaats door er een katoenen- of wollen draadje omheen te doen. Stoom de opgerolde bladeren 20-30 minuten in een stoompan. Eet smakelijk!
 • Smoothie: pompoenbladeren doen het goed in een smoothie. Je hoeft alleen de harde vezels te verwijderen waarna je ze met elke fruit- of groentesoort kunt combineren. De bladeren smaken zacht en zitten vol gezonde voedingsstoffen.

Waar zijn pompoenbladeren goed voor?

Pompoenbladeren zijn goed voor je gezondheid. Dit zijn 10 redenen om vaker pompoenbladeren te eten:

 1. Hart: pompoenbladeren bevatten veel vezels en kalium, die beide cholesterolverlagend werken.
 2. Energie en zelfgenezend vermogen: het hoge ijzergehalte in pompoenbladeren ondersteunt je rode bloedcellen, die zuurstof door je lichaam vervoeren en helpen bij genezingsprocessen.
 3. Huid: pompoenbladeren zijn rijk aan vitamine A, die de huid beschermt tegen vrije radicalen en gifstoffen.
 4. Bloeddruk: het hoge kaliumgehalte van pompoenbladeren heeft een positieve invloed op de bloeddruk.
 5. Spieren en gewrichten: pompoenbladeren zijn rijk aan vitamine B6, wat helpt bij het verminderen van gewrichtspijn en pijnlijke spieren door artritis.
 6. Botten en tanden: pompoenblad bevat grote hoeveelheden calcium, fosfor en vitamine D, die essentieel zijn voor de botten en de tanden.
 7. Premenstrueel syndroom: Mangaan, gevonden in pompoenblad, kan nuttig zijn om klachten door premenstrueel syndroom te verminderen.
 8. Gewicht: pompoenbladeren vormen één van de beste plantaardige leveranciers van het aminozuur leucine, wat je spieren helpt ontwikkelen en daarmee je vetverbranding een boost geeft. Wil je weten wat nog helpt om overtollig buikvet te verbranden, lees dan dit artikel.
 9. Stoelgang: de vezels in pompoenbladeren maken de ontlasting soepeler, waardoor je een betere stoelgang krijgt.
 10. Celgezondheid: pompoenbladeren bevatten koper, dat een krachtige antioxidant is en je cellen tegen schadelijke vrije radicalen beschermt.

Ik hoop dat je pompoenbladeren na het lezen van dit artikel niet meer weggooit (als je pompoenen in je moestuin hebt), maar ze juist inzet voor een betere gezondheid. Ken je nog meer lekkere gerechten met pompoenbladeren? Deel ze hieronder in de reacties!

2 Comments

 • Koen van der Mey / 21 maart 2020 at 19:23

  Zoiets heb ik ook gezien. Ik vroeg me daarbij ook af, of dit dezelfde planten zijn als die van sierpompoenen, en of de bladeren dan ook niet eetbaar (bitter van cucurbitacinen, toxines) zijn, vóór de vruchtzetting.

  Beantwoorden
 • T. Ham / 20 juli 2018 at 13:16

  Mijn Ugandese schoondochter zegt dat niet álle pompoenbladeren eetbaar zijn, er zijn ook giftige tussen. Weet u er iets meer van?

  Beantwoorden

Leave a Comment

Translate »