Menu

Zonnepanelen voor groene energie?

zonnepanelenWaarop letten bij de aanschaf van zonnepanelen? Het kopen van zonnepanelen is een grote stap naar een lagere of geen energierekening. Je eigen stapjes naar een betere maatschappij en het geeft een beter rendement dan sparen!

Hoeveel panelen heb ik nodig?

De capaciteit van een zonnepaneel ligt aan de grote en efficiëntie. De efficiëntie ligt nu gemiddeld voor huishoudens tussen de 16 tot 22%. Het beste is om te kijken naar het gemiddeld verbruik in uw huishouden. Stel dit ligt op 3000kwh per jaar, dan is een installatie nodig van ongeveer 3750wp.

De berekening gaat als volgt;
productiecapaciteit in WP* x 0,8  = 3750x 0,8 = 3000kwh

*de zon in Nederland  geeft voor elke WP 0,8kw

Zomers overdag geven de panelen meer energie stem dan uw verbruik dit heet salderen. Aangezien salderen niet erg winstgevend is willen we dit beperken. Het is financieel gezien slimmer om maar 80% zelf te produceren. Tot slot besparen is altijd goedkoper dan zelf produceren.

[yabp 25]

Verschillen tussen mono en poly zonnepanelen
Veel mensen vinden de bekende blauwe poly zonnepanelen minder aantrekkelijk. Hierdoor is de populariteit van vrijwel zwarte monocellen gegroeid. Deze panelen zonder aluminium rand geven met hun egale design een nettere uitstraling op het dak.

De prijs van een zonnepaneel
De prijzen bij zonnepanelen worden vaak vermeld in euro/Wattpiek dit wil zeggen hoeveel kost 1 wattpiek in euro’s. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van een zonnepaneel. Als het geschikte dak klein is, is het verstandiger om te kijken naar wattpiek/m2. De prijs is dan minder belangrijk. Een afweging kan men maken om alsnog voor de beste prijs/kwaliteit te gaan en dit aan te vullen met groene energie. Een investering in zonnepanelen heeft in Nederland gemiddeld gezien zon 6% rendement dit is beter dan een spaarrekening en vele beleggersrekeningen. Geloof de marketing van veel bedrijven die veel hoger beloven niet!

Testen van zonnepanelen
De fabrikant geeft de opbrengst aan, maar in de praktijk wordt dit niet vaak gehaald. Hierdoor zijn er bedrijven die hun keurmerk geven na een uitgebreide test van zonnepanelen, zij geven vervolgens de reële opbrengst van een zonnepaneel in de praktijk.
Bekende testen zijn de ‘Photon’ test of de TUV. De TUV hanteert 2 keurmerken die testen op veiligheid en levensduur.

Afmeting van zonnepanelen
Zonnepanelen komen in 4 maten voor groot (195×100), standaard (165×100), klein (150×100) en de Cis panelen van (125×100). Het formaat hangt van wat het beste past op uw dak daar zijn vele ‘legplan calculators’ voor. Het legplan voorkomt dat u geen ongewenste situaties krijgt zoals een incompleet vierkant, teveel panelen of dat het niet goed past.

Salderen van stroom
Het salderen van stroom is het teruggeven van stroom aan het elektriciteitsnet. Dit kan voorkomen als men meer produceert dan men verbruikt. Uw krijgt dan een situatie dat uw elektriciteitsmeter terugloopt! Deze situatie komt vaak voor in de zomer wanneer panelen meer opleveren en mensen minder stroom verbruiken. Alle kleinverbruikers mogen onbeperkt salderen(Max tot 3x80Ampère) in Nederland. Salderen levert weinig op de hoofdreden maar het voorkomt dat u batterijen nodig heeft. Installeer dus nooit teveel capaciteit als u een goed rendement wilt op uw investering. Als de aansluitwaarde groter is dan 3x16Ampere moet men de installatie 1 maand van te voren melden bij de Netbeheerder. Als het minder is mag men het na de installatie melden dit is nodig zodat de beheerder rekening kan houden met deze energiebron.

Omvormer
Een omvormer zet de gelijkstroom die zonnepanelen produceren om in wisselstroom. Vaak word er te weinig aandacht gegeven aan de omvormer. Het is belangrijk onderdeel wat kwetsbaarder is dan de zonnepanelen zelf. Een omvormer moet van een bewezen merk komen met minstens 10 jaar garantie. De capaciteit van de omvormer is vaak het meest efficiënt als het ruwweg 10% onder de Max capaciteit ligt van de zonnepanelen. Dus als een installatie 3750wp heeft neem dan een omvormer van  3000 tot 3500 Watt.

Energie meter
Niet elke energiemeter is geschikt voor zonnepanelen gelukkig zijn de meest voorkomende wel geschikt heeft u een;
• Ferrarismeter
• Digitale meter met terug leverregistratie
• Een slimme meter dan heeft u geluk en is er geen nieuwe meter nodig.

De Analoge meter zonder draaischijf en Digitale meter zonder draaischijf zijn niet geschikt voor salderen en moeten worden vervangen bij een groot systeem waar overproductie kan voorkomen.

Installatiekosten

De kosten zijn variabel afhankelijk van uw locatie, toegankelijkheid van het dak, grote installatie. Het meest belangrijke is niet volledig van te voren betalen zodat de installateur ook alle problemen oplost als die zich voordoen.

Interresante Literatuur:

Zonne-energie zonnepanelen plannen en zelf installeren auteur:H.J. Geist

Leave a Comment

Translate »