Menu

Zo is het … niet

zo is het“Everything you’ve learned in school as “obvious” becomes less and less obvious as you begin to study the universe,” (R. Buckminster Fuller) 

Oftewel: vroeger op school heb je veel dingen geleerd, ‘zo is het’ werd je verteld, maar als je het universum leert kennen ontdek je van steeds meer dingen dat ze helemaal niet ‘zo’ zijn als je vroeger leerde. Ik vraag me af: waarom leren we eigenlijk dat iets ‘zo’ is? Waarom leren we niet zelf nadenken en zelf uitproberen?

Is het wel zo?

De wereld (de menselijke samenleving) verandert voortdurend. De totale samenleving bestaat uit heel veel verschillende culturen en subculturen. Planeet Aarde wordt bewoond door miljarden individuen, elk net een beetje anders dan de ander. Het heeft geen zin om uit te gaan van ‘vaststaande feiten’ in zoiets veranderlijks als de menselijke samenleving!

De natuur kent wel feiten: natuurwetten. Maar zelfs die zijn nog niet helemaal bekend en begrepen. Ook wat je daarover op school hebt geleerd kan ondertussen wel achterhaald zijn. Gevolg van het uitgaan van achterhaalde ideeën is dat er heel veel verkeerd gaat!

Stel: je gaat uit van een regel die je vroeger hebt geleerd als ‘vaststaand’. Je past die toe op een situatie. Je merkt dat het in die situatie niet klopt. Daardoor ontstaat er een probleem. Je wilt het probleem oplossen. Ga je dan verder op de manier waarop je het eerst deed, de manier die fout ging? Nee toch?

Weet je wat het rare is? Veel mensen, vooral veel instanties, proberen problemen op te lossen door dezelfde regel, die niet bleek te kloppen, te blijven toepassen! Ik kan wat voorbeelden noemen:

  • het file-probleem
  • de erosie door grootschalige industriële landbouw
  • de werkloosheid
  • het steeds groter wordende verschil tussen rijk en arm
  • en nog veel meer.

Doe het eens anders!

Als je merkt dat iets niet werkt, doe het dan eens anders! Volg niet het voorbeeld van al die mensen die proberen problemen op te lossen door steeds dezelfde fouten te maken. Als je merkt dat iets fout gaat, probeer dan een heel andere manier. Leer van je fouten. Leer van de fouten van anderen. Denk eens ‘outside the box’, verzin een heel nieuwe manier om iets te doen, en doe het zo.

Al zegt iedereen om je heen ‘dat kan niet!’ Laat je niet tegenhouden. Misschien is het wel precies de manier waarop jij, in dit unieke geval, jouw probleem kunt oplossen! Misschien ook niet. Maar dan heb je het tenminste geprobeerd, dan weet je nu al twee manieren waarop het niet gaat! Tijd om een volgende manier te bedenken en uit te proberen.

Samen weet je meer

Nog leuker is het om samen nieuwe manieren te bedenken. Met z’n tweetjes, of met een wat groter groepje. Lekker brainstormen. Bedenk alles wat je maar kunt bedenken -zonder dat je zegt ‘dat kan niet’- en schrijf het op. Ga door tot er geen nieuwe ideeën meer komen. Daarna ga je de ideeën ordenen. Kies er één of meer uit. Bedenk niet van tevoren wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar probeer ze echt uit. Pas als je het doet merk je wat de gevolgen zijn. Maak er een echt experiment van, volg het met aantekeningen en foto’s of filmpjes! De kennis die je zo krijgt kun je dan weer delen via het internet.

1 februari 2017 – Inge Leonora-den Ouden

(geschreven op basis van allerlei artikeltjes op internet, sorry als ik geen namen kan noemen)

 

Zapisz

Zapisz

Leave a Comment

Translate »